Føj til favoritter Del Send
Byliv | 20/04/18

Mit København: Anne-Grethe Bjarup Riis

  • Foto: Christian Liliendahl Foto: Christian Liliendahl
Vi tog en snak med forfatter og filminstruktør Anne-Grethe Bjarup Riis om hendes forhold til København.

Hvad laver du for tiden?

»Lige for tiden er jeg i gang med at lave en film over den svenske bog »Bitterfissen« af Maria Sveland. Samtidig sidder jeg med min fjerde roman, som bliver en ordentlig moppedreng. Det skal være en form for slægtsroman. Jeg skriver om min søn Gilbert, der fik konstateret kræft for nogle år siden, da han var otte år, og så hopper jeg ned i både min og mine forældres barndom, så der kommer lidt med fra alle generationer. Hvis alt går efter planen, udkommer bogen i 2019«.

Hvad er dit forhold til København?

»Jeg elsker København. Jeg har været i mange fantastiske storbyer, men ligegyldigt hvor skønne byerne er, er jeg altid så glad, når jeg kommer hjem til København. Byen er for os mennesker. Fortovene er blevet bredere, der er lavet fodstøtter til cyklisterne, når de venter i et vejkryds, og alt er blevet grønnere«.

Læs også: Mit København: Leonora Christina Skov

Hvad er det bedste ved København?

»Byens udvikling. Det er gået op for politikerne, at byen skal være for os alle. Der er kommet flere fede kulturelle tiltag og spændende udstillinger. Jeg bruger slet ikke byen nok, men jeg synes, det er en fest«.

Hvad er det værste ved København?

»Jeg er faktisk så nostalgisk, at jeg savner alle de gamle brosten, her får Jens Vejmand lige en tanke. Det er også ærgerligt, at hele havnefronten er møget til med store klodser af bygninger«.

Hvor drikker du fredagsdrinks?

»Det skal helst være et lokalt sted lige rundt om hjørnet. Så er man ikke så langt væk hjemmefra, hvilket er rart, når man har små børn. Jeg er ret glad for Simply Wine i Willemoesgade. Der er hyggeligt«.

Hvor i København føler du mest ro?

»Jeg elsker at tage i Kongens Have sammen med børnene eller sidde ved søerne med en bog og benene ud over kanten. Det generer mig ikke, at der er mennesker omkring mig. Jeg har ikke brug for stilhed for at finde ro«.

Læs også: Mit København: Johan Olsen

Hvor i København har du grinet mest?

»Jeg grinede helt vildt forleden på café Liva i Nyhavn, hvor jeg så forestillingen »Åhh – et generationsudbrud«. Det er sjældent, at noget er så skidegodt med gode, velskrevne tekster og masser af humor. Der skal være humor, ellers mangler vi en dimension i vores tilværelse«.

Hvilket sted i København bringer flest følelser frem i dig?

»Christianskirken, hvor jeg blev gift. Det er en helt utrolig kirke. Jeg føler mig fyldt af kærlighed der. Generelt har jeg noget med kirker. Det gør noget ved mig, og jeg kommer altid til at græde under salmerne. Vi mennesker bliver små. Det opfordrer til refleksion, og egoet bliver sat lidt i baggrunden. Der er noget, der er større end én selv«.

Hvor i København vender du tilbage igen og igen?

»Foran Holmens Kirke ved et af træerne, dér blev min mand og jeg forlovede. Vi havde nogle antikke glas med og en flaske champagne. Siden da er det træ blevet vores sted. Sidst jeg var i kirken til et bryllup, skulle jeg lige hen til træet og kramme det«.

Færdiggør sætningerne:

Det mindst charmerende ved København er... »det nye designhus, Blox, det er sgu for stort og for klodset. Man kan ikke se Tøjhusmuseet og Christian IVs Bryghus for det«.

Jeg føler mig som en ægte københavner, når... »det gør jeg ikke. Jeg er ikke københavner. Jeg er jyde, men jeg elsker København som min by«.

Hvis jeg var borgmester i København, ville jeg... »give masser af penge til kulturen med fuld støtte til teatre. Det er så ærgerligt, at der skal skæres sådan. Der skal også fuldt blus til kunstmiljøet. Plantes masser af træer. Droppe alle fremtidige nye store bygninger. Anlægge masser af græsplæner. Sætte flere bænke op. Biler skal køre 20 km i timen i de små gader. Færre biler i byen og mere metro. Al offentlig transport skal være gratis, og man skal kun køre i elbiler, hvor alle afgifter skal afskaffes. Shit altså, jeg skulle være borgmester«.

Hvis jeg måtte bestemme et nyt kulturelt tiltag i byen, så skulle det være... »at gøre det gratis at gå i teateret. Så er jeg helt sikker på, at der ville komme super meget run på, også hos de unge«.

Jeg synes, København mangler... »flere grønne områder, bænke og træer. Der mangler også flere legepladser til ungerne – op med nogle gynger rundt omkring og smid et par sand-kasser. Det behøver ikke være en stor legeplads, man kan godt bare drysse et par stativer ud hist og her«.