Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 02/04/12

Med høj hat og kinoorgel

  • Industribygningen på Rådhuspladsen lagde i 1920erne rammer om »Begravelsesherrerne« ved d’herrer Carl Fischer og Valdemar Schiøler Linck.  Foto: Odeon

    Industribygningen på Rådhuspladsen lagde i 1920erne rammer om »Begravelsesherrerne« ved d’herrer Carl Fischer og Valdemar Schiøler Linck.

    Foto: Odeon
Hører man til dem, der jævnligt passerer Rådhuspladsen, har man næppe kunnet undgå at bemærke de omfattende byggeaktiviteter på hjørnet af Vesterbrogade og H.C. Andersens Boulevard. Kort sagt – Industriens Hus forvandler sig til et monstrøst glas-palads, hvilket mangen en københavner utvivlsomt vil have en mening om. Og sande nostalgikere har absolut noget at hænge deres hat på.

...

I fordums dage, hvor København var omkranset af volde, var der på matriklen en såkaldt accisebod, hvor toldembedsmænd kontrollerede indførsel af varer. Her opstod i 1872 Industribygningen, tegnet af arkitekt Vilhelm Klein til Den Nordiske Industri- og Kunstudstilling.

Seks år senere fik Industriforeningen skøde på grunden, på hvilken den siden – som Industrirådet og i dag som Dansk Industri – har haft til huse.

Læs også: Top 5: Her er de bedste udstillinger lige nu

Det har dog ikke blot været erhversfyrster og tilhørende høje hatte, der har tegnet lokaliteten. Københavnerne har kunnet glæde sig over en ret så munter bagside, som ikke mindst blev konsolideret, da bygningen i 1937 gav plads for hovedstadens største og mest prominente biograf, Palladium.

Den markerede sig i de næste årtier ved sine spektakulære film-premierer samt – i mindst lige så høj grad – ved sit imponerende kinoorgel, altså et elektronisk Wurlitzer-orgel, som inden forestillingen og med tilhørende organist i hvid smoking steg op fra scenegulvet for at divertere med populære melodier.

Læs også: Få en gratis guidet gåtur

I umiddelbar tilknytning til Palladium fandt man i 1950erne den populære danserestaurant Giraffen, hvor kapelmester Jørn Grauengaard huserede og i 1955 lancerede den blot 17-årige, talentfulde sangerinde Grethe Clemmensen, som snart herefter skulle danne par med guitaristen Jørgen Ingmann.

For restaurationsgæster med hang til at følge med i Rådhuspladsens pulserende liv har Industribygningen altid ligget belejligt.

Læs også: De 5 gratis søndagssysler

Den oprindelige Industri-Café blev til Restaurant Frascati, som atter blev til Copenhagen Corner, og nøjagtigt på det hjørne lå i 1920erne en ganske lille revyscene, kaldet Bonbonnieren, som lagde skrå brædder til et par af tidens morsomste mandlige makkerpar.

Robert Storm Petersen og Christian Arfoff skabte her den crazy-komiske duo »Storm & Stille«, og Carl Fischer og Valdemar Schiøler Linck fik lanceret »Begravelsesherrerne«, hvor de med høje hatte efter en begravelse sad de på en bænk og fik sig en passiar. Komikken opstod så ved, at den ene stammede, og den anden var tunghør.

Parret videreudviklede de følgende mange år denne sketch – også på grammofonplade, som dog – idet man jo ikke skal gøre grin med handicappede – på et tidspunkt fik tidsubestemt karantæne i Danmarks Radio.

Hvad: Industriens Hus
Hvor: På hjørnet af Rådhuspladsen
Hvornår: Moderniseringen forventes færdig 31. maj 2013

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register