Føj til favoritter Del Send
Byliv | 03/12/12

Mathilde Norholt - Mit København

  • Foto: Jonas Vandall Ørtvig Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Skuespiller Mathilde Norholt, som er kendt fra tv-serien Lykke og nu er aktuel i DR2s julekalender for voksne, "Jul i Kommunen", fortæller om sit København.

   

Hvad er det bedste ved København eller Københavnerne?

Det bedste ved København er, at det er en lille storby. Man kan let komme rundt, og hvert eneste kvarter er forskelligt fra hinanden, selvom vi bor på et lille areal. Jeg kan sgu godt blive lidt stolt af, at det er en gammel by. Det er vist nok noget med, at der er fundet udgravninger her i byen, som er 300 år ældre, end man først antog, København var. Det er ret spændende. Der er små historier på gadehjørnerne, både nye og gamle. Det kan jeg godt lide.

Hvad er det værste ved København?

Der er ikke plads nok til kultur og kunst. Jeg synes, Københavns Kommune er ekstremt snæversynede i forhold til gadekunst og udvikling af det. Hvis man sammenligner os med Berlin. I København bliver der slået voldsomt ned, hvis der er graffiti. Og graffiti er kun et af mange udtryk, der bliver lagt låg på. De små teatre får for lidt penge i forhold til de store. Der er en mystisk snobbethed, som lumrer ind under huden på folk. Folk magter for eksempel ikke at smile til tilfældige mennesker på gaden. Det er virkelig banalt. Men man bliver altså ikke mindre cool af at smile, men der er simpelthen så mange, som ikke gør det. Det er i virkeligheden et tegn på usikkerhed, tror jeg. I New York smiler alle til hinanden. Hvis man siger, man er skuespiller, siger folk "wauw" og spørger ind til det. Hvis man siger det i København, siger folk "åh, er det ikke vildt hårdt?". Alle de kedelige ting først.

Er der noget, du synes mangler i København?

Jeg synes faktisk, vi mangler noget mere neon. Neon er en vildt flot udsmykning med noget metropolisk og urbant over sig. Der er folk, som er imod lysreklamer, og det synes jeg er så provinsielt. Selvfølgelig er det ikke så energivenligt, og vi skal passe på hinanden og være grønne, men det ser så sejt ud med masser af neon. Jeg er en af de eneste, som faktisk glæder sig til, de er færdige med det nye Industriens Hus, som de forhåbentligt spækker med neon. Det bliver sgu sejt.

Hvad er dit yndlingssted i København?

Jeg kan lide nærmest alle broerne. Jeg er vokset op på Frederiksberg, to minutter fra Vesterbrogade. Jeg har boet på Østerbro i fem år, og jeg kan utroligt godt lide de grønne områder der. Men der er en puls på Nørrebro og Vesterbro, som Østerbro ikke har. Der er nærmest altid et sted med liv. Det giver atmosfære og liv, og hvis man går ud og er heldig, kan man få nye input. Jeg har også altid været vildt glad for Den Sorte Diamant. Den er så stringent og sort, og det skrå er så flot. Marmorkirken er jeg også helt vildt med. Der var jeg engang inde og se en koncert med Diamanda Galas, som er en græst-amerikansk kvinde. Hun er helt vild.

Hvad ville du vise en turist, der kom til København?

Jeg ville vise Marmorkirken og broerne. Og Gefionspringvandet. Det er så smukt. Det er historisk og meget smukkere end Den Lille Havfrue - den er simpelthen så pinlig.

Hvordan synes du kulturlivet er i København lige nu?

Jeg synes, der er en masse ting, som spirer. Jeg tror, det er på grund af krisetiden. Vi er alle nødt til at tænke anderledes. Det skaber en masse bevægemuligheder og inspiration. Og hvis der ikke bliver givet økonomisk støtte fra kommunen til det, ville det være fedt, at der i det mindste ville blive givet nogle lidt friere tøjler med det. Alle har en masse ideer og er tørstige. Folk virker meget inspirerede. Det synes jeg er rigtig fedt.

Hvad er den seneste du selv har set?

På søndag skal jeg med min kæreste ud og se et engelsk postpunkband, som hedder Death in June. De er ret melankolske og ret seje.