Føj til favoritter Del Send
Byliv | 12/12/12

Lange udsigter for skøjteløb på søerne

  • I februar havde københavnerne fornøjelsen af frosne søer, der kunne bære. I denne omgang har det dog lange udsigter. Her har fotografen fanget en skøjteløber på isen over Peblingesøen. Foto: Torkil AdsersenI februar havde københavnerne fornøjelsen af frosne søer, der kunne bære. I denne omgang har det dog lange udsigter. Her har fotografen fanget en skøjteløber på isen over Peblingesøen. Foto: Torkil Adsersen
Vinteren er hvid lige nu, men trods de lave temperaturer er isen på de københavnske søer stadig ikke sikker. Der skal flere uger med hård frost, før det sker, oplyser Københavns Kommune.

Langrendsløb og sneboldkamp er foreløbig de eneste vintersportsgrene, som københavnerne kan udøve. Iskappen på byens mange søer kræver nemlig mange flere døgn med frost, før isen har en sikker tykkelse til at kunne bære borgerne. Det oplyser Københavns Kommune.

"Isen er sikker, når temperaturen i et stykke tid har været under frysepunktet. Vi måler løbende isens tykkelse, og når den er cirka 16-18 cm tyk, er det sikkert at opholde sig på isen", siger Jon Pape, centerchef i Teknik- og Miljøforvaltningen, i en pressemeddelelse.

I øjeblikket svinger dagtemperaturerne meget, og selv korte perioder med tøvejr betyder, at isen tidligst bliver sikker omkring nytår, vurderer kommunen. Når isen er sikker, bliver der sat blå skilte op ved søbredderne, der markerer at den er stærk nok.

En række søer i hovedstaden bliver dog aldrig farbare. Det gælder eksempelvis den nordlige del af Sortedamssøen, som Rigshospitalet udleder varmt vand til, og den sydlige del af Skt. Jørgens Sø, der på grund af sivskov og det nærliggende springvand heller ikke får den fornødne iskappe.