Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Kongens Nytorv

  • Kongens Nytorv Foto: Steffen OrtmannKongens Nytorv Foto: Steffen Ortmann
Pladsen blev brolagt i 1670, og rytterstatuen af Christian V. blev rejst i 1688. I 2003 modtog Kommunen en stor pengegave fra en anonym fond, så der er blevet råd til den omfattende renovering.
Her har glade nybagte studenter i en menneskealder fejret huen med en dans rundt om Krinsen, under træerne med de fine nye blade.

Træerne forsvandt
Det var hverken vandalisme eller en misforstået kunstnerisk installation, men derimod den berygtede elmesyge, som krævede sine ofre på Kongens Nytorv, da den i 1998 pludselig blev renset for de kendte og elskede elmetræer ved Krinsen.

100 millioners renovering af pladsen
Krinsen er siden blevet genskabt med 80 lindetræer, men dette ændrer ikke ved, at Københavns største torv længe har trængt til at blive restaureret. Man begyndte allerede at omlægge det i 1991, men manglede de resterende etaper. Det kræver masser af penge, som det tager lang tid at finde på de kommunale budgetter.

Historien bag

Pladsen blev brolagt i 1670, og rytterstatuen af Christian V. blev rejst i 1688. Omkring 'Hesten' plantedes en krins af træer. Den var forsvundet, da man i midten af 1800-tallet plantede de inderste træer, et dusin fritvoksende elme. I 1908 blev der anlagt et parterre med ornamenter i buksbom. Otte år senere blev Krinsen genskabt med elmetræer, som jo så siden forsvandt.

Når der ikke er træer på Kongens Nytorv, lægger man mere mærke til bygningerne, Det Kongelige Teater, Charlottenborg, Hotel d`Angleterre og Magasin.

 

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.