Føj til favoritter Del Send
Byliv | 05/07/18

Københavns højeste udstillingsrum smykker sig med ring

  • Foto: Nikolaj Kunsthal Foto: Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Kirke har åbnet sit tårn permanent. Her vil man løbende kunne opleve samtidskunst.

De fleste, der har passeret Nikolaj Kirke - og som har ladet blikket søge mod himlen - har sikkert bemærket, at noget er forandret. Ud fra tårnet hænger en stor lyserød ring, der til forveksling ligner en næsepiercing.

Med den nye udsmykning kan kirken ikke alene bryste sig af at have skabt nyt liv i et af Københavns mange tårne. Den er nu også byens højeste udstillingsrum med kunst i 35 meters højde.

Åbningsudstillingen er kurateret af Nikolaj Kunsthal i samarbejde med kulturlaboratoriet Prxjects by Mercedes-Benz, og det er den danske kunstner Tommy Støckel, der står bag.

»Med åbningen af tårnet på Nikolaj Kirke får københavnerne og byens besøgende endnu bedre muligheder for at opleve smukke København foroven. Og ikke nok med at tårnet åbnes permanent for første gang i historien, så er det også muligt at opleve kunst i mere end 35 meters højde. Det er på alle måder unikt,« siger kultur- og fritidsborgmester Niko Grünfeld (Å) i en pressemeddelelse.

Permanent adgang

Vejen op i tårnet er desuden belagt med kunst af Tommy Støckel. Den består af en række skulpturer, der er inspireret af bygningen og udført i materialer som farvestrålende isoleringsplader af polystyren.

»Jeg har valgt at tage udgangspunkt i tårnets funktion som klokketårn, og jeg har brugt flere af dets detaljer som inspiration til skulpturer. Samtidig arbejder jeg også med at udfordre arkitekturen for at skabe en interessant rumlig oplevelse for tårnets besøgende,« udtaler kunstneren.

Det er ikke en engangshappening, at tårnet er udsmykket. Udstillingen markerer, at Nikolaj Kunsthal har åbnet permanent for adgang til kirketårnet, der siden 1591 har raget op i bybilledet. Her - på toppen af København - vil man løbende kunne opleve samtidskunst.

Hvad: Ture til Nikolaj Tårn dagligt hver 45. minut fra kl. 12.30.
Hvornår: 7 daglige ture, hhv kl. 12.30/ 13.15/ 14.00/ 14.45/ 15.30/ 16.15/ 17.00.