Føj til favoritter Del Send
Byliv | 10/02/14

Klumme: En død giraf. Og hvad så?

  • Løverne i Københavns Zoo fik sig en søndagsoverraskelse, da stumperne fra den aflivede giraf Marius blev serveret for dem. Foto: Kasper PalsnovLøverne i Københavns Zoo fik sig en søndagsoverraskelse, da stumperne fra den aflivede giraf Marius blev serveret for dem. Foto: Kasper Palsnov
Slagtningen af giraffen Marius udløste det værste hykleri set længe i de københavnske gader. Hvert år dræber vi millioner og atter millioner af dyr, men dem tænker ingen på.

Til trods for frygt for af at blive truet på livet som ZOO’s videnskabelige direktør vover jeg at påpege, hvor tyk dobbeltmoralen over forargelsen for en død giraf er. 

Læs mere: Se alle billederne: Giraffen Marius blev til løvefoder

Over 20.000 har skrevet under på at redde giraffens liv. Såmænd godt nok.

Og jojo, det er da synd for giraffen, men hvis ikke giraffen måtte lade livet, ville det være synd for de stakkels løver, ligesom de andre giraffer ville få for lidt plads i ZOO.

Rovdyr æder dyr, og der var ikke plads til Marius. Ligesom der ikke er plads til de millioner af dyr, vi mennesker hvert år slagter for ædelsens skyld. Og dem er det vel lige så synd for?

Læs mere: Klumme: Bilfri Værnedamsvej? Nej sgu!

Køer, grise og høns, som lever deres liv i Satans forgård i små bure og stalde med mavesår for at blive slagtet på samlebånd, så vi kan få billig kød fra supermarkedets containere.

Jeg tør vædde min elskede pork pie-hat på, at langt de fleste af jer, som er forargede over den døde giraf, selv smasker døde lig mellem jeres fortænder fra mere eller mindre intelligente dyr i form af køer, grise og høns.

Tal fra Landbrug & Fødevarer viser, at blot en ud af fire køer kommer på græs. Langt værre er det for grisene, hvor 19 ud af 20 af landets i alt 29 millioner grise ifølge Coop Analyse befinder sig i et bur, mens salg af for eksempel æg fra burhøns udgør 60 procent.

Læs mere: Klumme: Jeg er for grim til København

Så til dig, der er forarget over giraffens død.

Alt imens du opretholder en overproduktion af dyr i fangenskab, som bliver dræbt systematisk, hyler du over, at et rovdyr bliver fodret med girafkød.

Se dog i din egen indkøbskurv, før du dømmer aflivningen af Marius, og tænk på den stakkels døde staldgris, lad os kalde den Pelle, eller den stakkels døde staldko, lad os kalde den Nora, eller den stakkels døde burkylling, lad os kalde den Rita, som ligger på din tallerken i aften.

Nora stod i en stald hele sit korte liv, en dag blev hun hentet i en lastbil, sat på et samlebånd og skudt til døde. Det samme gjaldt for Pelle, som havde mavesår og kom til at myrde sine egne unger, fordi den lagde sig oven på dem. Ritas fjer nåede aldrig at vokse ud. Den sad på en pind sammen med venner bag tremmer.

I skulle hyle over de dyr, I selv er med til at dræbe og holde fanget igennem jeres forbrug frem for at sende en tanke til en død giraf, der i øvrig havde et godt liv og blev dræbt ”humant”.

Fint, hvis du er vegetar og også tager stilling i denne sag. Men hvis man på den ene side råber op omkring, hvor forfærdeligt det er, at en giraf må lade livet, og på den anden side spiser staldgrise og burkyllinger, er man fandeme en hykler af rang. Sgu! Det mindste I kan gøre er at købe kød, mælk og ost fra fritgående dyr.

Jaja, kald mig bare kold og ufølsom, fordi jeg ikke begræder Marius’ død. Men i sandhed måde kolde være dem, der ignorerer forholdene for vores slagtedyr. Ikke dem, som påpeger dobbeltmoralsk skrigeri over en giraf.

Hvad mener du? Deltag i debatten her.