Føj til favoritter Del Send
Byliv | 17/08/10

Jydens guide til København

  • Aften skyline over Planetariet, Codan, St Jørgens Sø, Gammel Kongevej. Foto: BJARKE ØRSTEDAften skyline over Planetariet, Codan, St Jørgens Sø, Gammel Kongevej. Foto: BJARKE ØRSTED
Tjek disse overlevelsestips, hvis du har besøg fra provinsen eller selv er eksiljyde. Så vil du kunne færdes offentligt næsten uden at blive drillet.
  • Kram din københavner

Københavnere er også kendt for en hilsemåde, der virker grænseoverskridende og intimiderende på jyder, folk fra provinsen og visse andre lande.

Det er meget vigtigt, at have styr på ”knuseetiketten” og returnere det obligatoriske kram, hvis man ikke vil stemples sur eller socialt handicappet. Det er altid dem, der giver hånden i stedet for et knus, der fremstår som kejtede og ukærlige.

Er du i tvivl, bør du give et knus for at tage kontrol over situationen og lade modparten om at fremstå som den kolde og negative.

Tip: Hvis du er pige giv altid fyren et knus og omvendt. Og hvis du er pige og skal hilse på en pige, så giv knus alligevel uanset, om hun dater din eks, eller du aldrig har mødt hende før. Mænd skal kun give knus til andre mænd, hvis de har været fulde sammen, og den ene ikke dater den andens eks.

  • Overdrivelse fremmer fordøjelsen

Et af københavnerens mest fremtrædende karaktertræk er overdrivelse. Det er vigtigt at lære at overdrive selv sine mest ubetydelige oplevelser, hvis man vil have københavnerens opmærksomhed. Ingen københavner gider høre på almindeligheder.
Sådan beregner du dine overdrivelser:

F + (R x 1,25)= S

F er et forstærkende ord f.eks. over, mere end, mindst.
R er den rigtige mængde.
S er det, du skal sige.

Ønsker du at fortælle, at du har 40 par sko, ser beregningen således ud: Mindst + (40 par sko x 1,25)= jeg har mindst 50 par sko.

Læs også: Jyde anmelder håndbogen til eksiljyder

  • Kend dit hood

Vi tager den igen igen: Det hedder ikke ”midtbyen” eller ”inde på gågaden”. Hvis man vil falde ordentligt til i København , skal man vide, hvad der kendertegner de forskellige kvarterer og områder.
Ja ja, det kan da være svært for tilflyttere, når Amagertorv ikke ligger på Amager,  Rådhuset ikke har adresse på Rådhuspladsen og Nørreport aldrig har ligget på Nørrebro. Og når Østerbro ligger stik nord.


Københavns skyline med Vor Frue Kirke og Rundetårn. Foto: Steffen Ortmann

Her lidt pixi-fakta om byens hoods med forslag til viden du kan vinde væddemål med selv overfor en københavner.

Læs også:
Jakob Vølver: »Christiania er jo en hippie-lejr, der minder om et højskoleophold, der aldrig slutter«

Indre by
Fordele: Tæt på alt.
Ulemper: Ekstrem høj husleje. Grådige sigøjnere, der vil slå ihjel for dine tomme flasker.
Trusselsniveau: Lavt – provinsboer drukner i mængden af turister og kan bo i fred
Pejlemærker: Strøget, Kongens Nytorv, Nationalmuseet, Det Kongelige Teater, Nyhavn, Rundetårn.
Væddemålsviden: K’et i København K betyder ikke Købmagergade, som mange tror fordi centralposthuset lå i Købmagergade K’et står for Kjøbenhavns Brevpostkontors Omdelingskreds. Altså indre by.

Vesterbro
Fordele:
mange fester og release parties, fordi hipsterne på Vesterbro altid lige har udgivet et eller andet.
Ulemper: Man risikerer at træde i en menneskelort. Narkomaner har nemlig ofte nervøs mave. De nigerianske piger på gaden tager fat i din arm, hvis du siger nej til deres tilbud. Gå blot videre og lad være med at uddybe dit Nej tak
Trusselsniveau: Lavt. Jyder er en stor minoritet på Vesterbro. Integration er en formssag.
Pejlemærker: Istedgade, Halmtorvet, Hovedbanen, spillestedet Vega, Kødbyen.
Væddemålsviden: Hverken Rådhuspladsen, Tivoli eller Hovedbanen ligger i Indre By. De har alle postnumre i København V.

Frederiksberg
Fordele: Tæt på Vesterbro men uden støj og det kriminelle rakkerpak.
Ulemper: Kvinder SKAL gå med pels eller have hund i Gucci-håndtasken. Svært at finde mad i normalt prisleje fordi alt er delikatesse eller gourmet.
Pejlemærker: Frederiksberg Have, Landbohøjskolen, Zoologisk Have.
Trusselsniveau: Middel – ufarligt for jyder med penge og gode manerer. Brovtende jydetampe i træsko vil blive mødt med nedladende blikke.
Væddemålsviden: Det ellers så fornemme Frederiksberg har en venskabsby i Norge, der hedder Bærum.

Læs også: Jyde anmelder håndbogen til eksiljyder

Østerbro
Fordele: Bortset fra periodiske masseslagsmål mellem Brøndby- og FCK-fans ved Parken er der arbejdsro uden at kvarteret virker decideret affolket.
Ulemper: At finde et hipt sted på Østerbro er som at lede efter en kvindes g-punkt. Det kræver øvelse og kan være umuligt.
Pejlemærker: Parken, Østre Gasværk, Fælledparken, Den Lille Havfrue, Kartoffelrækkerne, ambassaderne og Egmont-kollegiet.
Trusselsniveau: Lavt – jysk baggrund er ikke et problem, hvis du blot har børn, dyre briller, spiser økologisk og anerkender Fælledparken som et episk naturreservat, der kunne have lagt jord til Ringenes Herre-filmene.
Væddemålsviden: Bronzestatuen af Den Lille Havfrue er en kopi Edvard Eriksens originale gipsmodel, der står på museum i Køge.

Nørrebro
Fordele: Går du sulten i seng, er det din egen skyld.
Ulemper: Nørrebro er bandekrigenes epicenter. Kuglerne fyger i gaderne, men takket være en stram våbenlovgivning og dermed manglende erfaring, rammer gerningsmændene sjældent hverken deres mål eller uskyldige. Kuglerne ender som regel i en væg.
Pejlemærker: Nørrebrogade, Assistens Kirkegård, Blågårds Plads, Skt. Hans Torv, Runddelen, Dronning Louises bro.
Trusselsniveau: Middel – alle bor på Nørrebro med livet som indsats, men jyder er ikke mere udsatte end andre. Jydens tarmflora skal dog lige tilvænnes det lokale køkken.
Væddemålsviden: Spillestedet Rust ved Skt. Hans Torv er opkaldt efter den 19-årige tyske pilot Mathias Rust, der landede sit sportsfly på Den Røde Plads i Sovjetunionen i 1987 under Den Kolde Krig.

Frit efter Jakob Vølvers ”Jydens håndbog til overlevelse i København”. Gads Forlag, august 2010.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Jydens guide til København - Byliv | AOK

Write down 5 actions you need to take to achieve this objective.
The basic kit includes the pattern, instructions, cross-stitch fabric and thread.
There are several companies that are able to offer you sign installation services.

Look into my weblog - [url=http://www.dailymotion.com/video/x2dxe5u_coc-gems-free-online-generator-exploit-2015_videogames]gem
generator coc[/url]

 

Jamen så bliv da væk!

Hvis de så gerne vil leve deres sølle jydeliv, hvad fanden skal de så til København for? Kan de ikke holde sig væk og leve i fred på en uciviliseret gødningslugtende slette et sted i ingenmandsland? Jeg er så træt af den jyske emigration, det ødelægger alting for os som bor og er opvokset her i hovedstaden. Jeg står og skal til at studere videre på universitetet og flytte i egen lejelighed, men hverken plads på drømmeuddannelsen eller bolig er at opspore i København, så mit alternativ må blive Fyn, eller i værste fald... Jylland. Jeg syntes det er tarveligt at jeg skal forceres ud af min hjemby fordi at mennesker udefra, som ikke en gang bryder sig om jargonen og kulturen her, skal komme her og fylde. Jeg syntes at vi skulle indføre et jydevisum, så de kun kan opholde sig her i en begrænset periode, så Københavnere som mig selv ikke ufrivilligt behøver at flytte fra venner og familie.

 

.

.

 

@Af Peter Tengberg

Der er mindst 3 hæveautomater jeg lige kan komme i tanke om: 2 i Danske Bank på torvet og en nede ved Nordeas hovedkvarter lige over for home-butikken. Der var også en i den der ejendomsmægler der ligger lige der hvor Prinsessegade kommer ud på Torvegade, men den ved jeg ikke om er der mere.

 

Vræh, vræh, vræh

Synes nok alle de 02-ere (betegnelse for folk udenfor KTAS-område 01 - fra før verden gik af lave) og andre tilflyttere skal stoppe tuderiet. Hvis I er så fed up med københavnernes attitude, så flyt dog hjem på gården igen! Synes I øvrigt det er en både underholdende og oplysende bog, som Jakob Vølver har begået - mange "nå ja, det er jo sådan det er"-oplevelser undervejs - fed iagttagelse omkring moustachen :-).

 

København vs. Jylland

Jeg synes, det er en meget sjov bog. I modsætning til den opfattelse de andre kommentarer giver, så læser jeg, at forfatteren har skrevet den med en vis portion humor og ironi. For selv om der kan være kulturchok, når man flytter fra en lille by til en større by, så er kulturchokket lige så stort for en fynbo, en lollik og en vestsjællænder som for en jyde. Hvad angår københavnernes "selvfedhe" og jydemobning, som nævnes i mange af kommentarerne, så prøv at lægge mærke til, hvilke københavnere, det er, som kommer med disse dumsmarte bemærkninger: ofte er der tale om 1.-generationsindvandrere fra Tysklandsodde - også kendt som Jylland - der ser det morsomt at "hævde" sig overfor sine landsmænd, der uforvarnede kommer til at sige banegården, fjården sårte skjårter i stedet for ho'debanen og fjorten sorte skjorter.
Som indfødt københavner i 3. led har jeg altid undret mig over denne dunken-i-hovedet begået af folk, der kun selv kom til byen for måske 10 år siden. Jeg er ikke bleg for at tage jyske udtryk til mig, og jeg svinger glad et moin eller et træls af sted - ikke fordi det er jyske ord, men der i mod gode ord, der burde optages i det danske sprog, da de udtrykker noget ingen andre ord gør.
Omvendt føler jeg mig også altid godt behandlet, når jeg er i Jylland - ja, ok en københavnervits eller to kan man da godt komme ud for, men det er jo med et smil i øjet, og ligeledes bliver returneringen med "bønder, pis mig i øret" også modtaget med humor.
Så kære jyder, fynboer, bornholmere, lollikker og københavnere. Find nu selvironien frem - vi driller jo kun hinanden, fordi vi kan lide hinanden - det er jo netop dét, der er så typisk dansk:-)

 

Sikke noget br¨aek.

Det má väre agurketiden, der spiller ind.

Faktum er, at Koebenhavnerne har mindrevaerdsekomplekser over for jyderne,

Herregud, de er naesten alle kvabjyder.Jeg er selv fra Skagen og har altsaa ingen grund til at have mindrevaerdskomplekser over koenhanerit.

PS. Elsker Koebenhavn og har mange koenhanske venner.

Laenge os allesammen!!!

 

Amagerbro

Fantastisk morsom guide - men ja, hvad med Amagerbro. Broen er så absolut ikke København, men fortjener da bestemt omtale.

 

Amagerbro.

Fordele: Amagerbro er fri for økologi og hippe mennesker.
Ulemper: Hvis du drømte om at komme væk fra bonderøvene i provinsen, skal du ikke bo her. "De Unge Mødre" og Brian med delle i nakken og kamphund slentrer rundt mellem bodegaerne og solcentrene.
Pejlemærker: Amagerbrogade, Amagercentret, Holmbladsgade.
Trusselsniveau: Minimal. Bare ifør dig dine crocs og joggingbukser og hæng ud på en bænk i Amagercentret.
Vædemålsviden: Intet sted i landet findes der så mange værtshuse pr indbygger som på Amagerbro.

 

Det bedste ved at være jyde i København

.. Er at man kan tage hjem igen, når det er overstået.

 

Kære Peter. Det er til din

Kære Peter. Det er til din nok til din store overraskelse ikke mindreværd, men blot irritation over, at det skal være et emne, hvordan man skal kunne klare sig i denne store metropol uden at blive til grin. Det er bare for latterligt. Når man hører det for 1000. gang, bliver man irriteret.

 

Haha

Altid sjovt at læse bitre kommentarer fra folk, når lille Kjøbenhavn får spalteplads. Der er sku ikke nogen københavnere der mobber jyder, men hvergang jeg er i jylland eller møder jyder skal jeg høre om hvor overfladiske vi er....var der nogen der sagde mindreværd??
Mangler også Christianshavn:
Fordele: Lækker kanalstemning i hovedstadens miniamsterdam. Altid nok at se på, fra gamle flippere, over stive grønlændere til selvfede øko-hipsters.
Ulemper: Høje huspriser. Kun en bankautomat i hele kvarteret, og der er altid kø her, da pusherne på christiania som bekendt ikke tager dankort...
Pejlemærker: Bådudlejningen, Frelser Kirke, Christiania, NOMA
Trusselsniveau: Middel, de tilrejsende handlende, fra Ishøj og omegn, iført hættetrøje og kamphund kan gøre livet farligt for enhver, men måske endnu mere for en lidt for kæk jyde...
Væddemålsviden: Køb dig en gammel mercedes, lad skægget gro, køb kun økologisk og gå i Rock´n´roll outfit selv om mandagen, så blender du godt ind...

 

På sin plads med denne bog

Man kan da kun bifalde forfatterens underholdende bog. Men de "indfødte" københavnere trænger til at justere deres selvopfattelse og opfattelsen af deres by. Selv, er jeg tilflytter fra en bondeby på Sjælland, og bor i hovedstaden på 4 år, men jeg bliver da stadig overrasket over ting man møder i sin hverdag. Folk er og bliver selvoptagede i hovedstaden. Her er det "mig" attituden der hersker, og så må alle andre komme bagefter (det kan overføres til en række af livets forhold, det er dog mere udbredt i byen). Det gælder i trafikken, supermarkeder, på gaden og stort set alle steder der færdes mennesker. Hvis man tager til Berlin for eksempel, der giver unge plads til gamle i det offentlige rum. Det er en sjældenhed, hvis man ser det, på disse kanter.

 

Provinsielle Københavnere

Jeg er efter at have boet ti år i KBH SÅ træt af københavneres provinsielle stolthed over at bo i en middelstor europæisk by. Deres selvfedme ligger langt over hvad folk fra rigtige metropoler som f.eks. London ligger for dagen. Det er KUN i Danmark, at KBH er en stor by. Lad mig lige virkelighedskorrigere: Nej, KBH er ikke en metropol. Nej, Nørrebro er ikke ligesom Bronx (gudskelov). Nej, KBH er ikke en multikulturel by, den er overvejende hvid. Nej, der er ikke nogen "hoods" i KBH. Så københavnere - se ud i verden og kom over, at i bor i KBH, og lad så jyder være jyder!

 

Skal vi vædde?

Skal vi vædde, Berlingske? Rådhuset og Tivoli har godt nok postnummer V, men ikke desto mindre ligger de altså i Indre By. Postnumrene følger ikke bydelsgrænserne. Dokumentation:

http://www.kk.dk/FaktaOmKommunen/KoebenhavnITalOgOrd/StatistikOmKoebenha...

Hvad væddede vi?

 

Spot on! :)

Simpelthen for grineren, men der er et gran af sandhed i det, jeg kan absolut nikke genkendende til de overforstående beskrivelser af de forskellige bydele, jeg tillader mig dog at tilføje NordVest Kvarteret som ved egen oplevelse:

Nordvest:
Fordele: Discount butikkernes egen hovedstad, du støder ind i en uanset hvor du går, alt er billigt her, fast-food kinamad, thai-mad til en halvtredser.
Ulemper: Gennemsnitlig levealder er 69 år for mænd, 74 for kvinder, hele kvarteret er et ældre center hvor pensionister og 2g´ere aldres 1.5x hurtigere end resten af befolkningen. Kirkegård, sygehus og ældre-boliger i et sted.
Pejlemærker: Et ekstremt antal paraboler overalt. Lygten, Nørrebro station, Bispebjerg hospital, og Mjølnerparken (træd varsomt!)
Trusselsniveau: Middel - Du bliver hurtig gammel, måske endda på sekunder, straks du har steget ind i 6A-bussen, så får du Nordvest Syndrom. Tag-med-hjem mad og film fra blockbuster bliver dit livs højdepunkt, tager du en tur igennem mjølnerparken, risikerer du at drastisk forkorte statistikken for gennemsnitlig levealder.
Væddemålsviden: Hvorvidt den gennemsnitlige levetid går op/ned, og om Nordvest er et forsøgs- og testområde for ny medicin / befolkningsreduktion.