Føj til favoritter Del Send
Byliv | 26/01/16

Historien bag Valentins Dag

  • Foto: Bjoern Kähler, Scanpix Foto: Bjoern Kähler, Scanpix
Hvordan opstod traditionen for at sende Valentines-kort og forkæle kæresten på en af februars kolde dage? Få historien her.

En præst, som kunne udrette mirakler
Sankt Valentin refererer ikke blot til én, men hele tre helgener med navnet Valentin. En af dem var en kristen præst i Rom på den tid, hvor Claudius II regerede. Han blev arresteret for at hjælpe forfulgte kristne, og da han blev ført frem for kejseren, tilbød kejseren at skåne Valentins liv, hvis han ville vende ryggen til kristendommen. Det nægtede Valentin, og han blev sat i fængsel.

Guide: De 10 gode restauranter hvis du vil fri

Starten på en tradition
Mens Valentin ventede på at blive henrettet, blev han gode venner med fangevogterens blinde datter, som han ifølge legenden gav synet igen. Valentin blev halshugget 14. februar i år 269, som siden har været kendt som Valentins Dag. Før Valentin blev halshugget og helgenkåret, skrev han et brev til sin nye veninde, der havde fået synet igen. Brevet underskrev han ”din Valentin”. Herfra skulle traditionen for at sende Valentinskort have udsprunget, og Sankt Valentin er siden blevet betragtet som kærestefolkenes beskytter.

At finde en mage
Traditionen vandt især udbredelse i de engelsktalende lande, hvor Valentine’s Day ifølge folketroen, var den dag, hvor fuglene fandt deres mage. Det hed sig også, at der var gode chancer for, at den første person af det andet køn, man så 14. Februar, blev ens Valentine, der var et andet ord for kæreste, men som også kunne være en person, som man ved lodtrækning blev sat sammen med, og som det kommende år var ens officielle date ved fester og andre arrangementer.

Guide: De 10 gode restauranter hvis du vil fri

Blomster og prøveballoner
I dag er Valentines-traditionen et kæmpe fænomen i de engelsketalende lande, hvor elskende giver hinanden blomster og chokolade. Har man ikke allerede en kæreste, kan dagen bruges til at sende en prøveballon op i form af et kort med opfordringen ”Be my Valentine”.