Føj til favoritter Del Send
Byliv | 02/07/12

Her er Årets Københavner 2012

  • Foto: Uffe Weng Foto: Uffe Weng
Spændingen blev udløst og priserne uddelt til Byens Bedste Awardshow på Stærekassen. Se her, hvem AOKs læsere har kåret til Årets Københavner.

...

AOKs læsere har kåret Anette Rix til Årets Københavner.

Der var ellers tæt løb mellem de nominerede, men det blev altså den tidligere leder af Reden i København, der fredag aften kunne tage den velfortjente ære og prisen med hjem fra Byens Bedste Awardshow på Det Kongelige Teaters gamle skuespilscene, Stærekassen.

Her blev der i læ for den danske sommers silende regn delt priser ud til de københavnske initiativer, steder, begivenheder og personer, der i løbet af året har markeret sig, engageret sig og optaget AOKs læsere.

Se også billeder fra Byens Bedste Awardshow

Om hvorfor netop Anette Rix var blandt de fem nominerede til prisen kunne læserne på AOK.dk under den store afstemning i ugerne op til Byens Bedste Awardshowet læse følgende begrundelse:

»Som leder af være- og rådgivningsstedet Reden er Anette Rix med til at give prostituerede i København et helle. Hun har siden 1997 kæmpet for bedre vilkår for kvinder på gaden, fra 2004 som ansat hos Reden.«

Og det var altså lige præcis, hvad der skulle til for at blive Årets Københavner, mente AOKs læsere, til stor overraskelse for aftenens absolutte æresgæst, der faktisk var tæt på slet ikke at dukke op til awardshowet, hvor sangerinden Szhirley og AOK-redaktør Katrine Irminger Sonne overrakte den prestigefulde pris.

Efter at være blevet klappet til scenen af det begejstrede publikum på Stærekassen, brugte Anette Rix lejligheden til at rette fokus på det, hendes hjerte banker for.

»Jeg er opvokset i Jylland, men jeg elsker København, og det at københavnerne kommer hinanden så meget ved. Men der er også nogen, vi ikke kommer ret meget ved, og det er vigtigt at åbne øjnene for, at der altså også er mennesker iblandt os, der har det dårligt. Vi skal huske at byens largeness og kærlighed også skal omslutte kvinderne i gaden, og dem de andre ikke gider lege med,« sagde Anette Rix fredag aften, da hun som aftenens sidste og største vinder takkede for sin pris.

Stor variation i opløbet
I år var Anette Rix som den eneste kvinde nomineret til prisen som Årets Københavner, som hun altså løb med for snuden af sine fire mandlige konkurrenter.

»Jeg var bare glad for min nominering, og jeg var oppe imod nogle flotte fyre, som den eneste pige, så det er stort at få lov til at vinde,« sagde hun.

Udover at blot én kvinde var nomineret til prisen,udmærkede de fem nominerede sig i år ved at være ikke bare lidt, men ekstremt forskellige.

Blandt de nominerede talte således festlige hoveder som Thomas Dalvang Fleurquin, der er manden bag Distortion-festivalen, og Kenneth Bager, der har sat sit solide fingeraftryk på det københavnske natteliv, siden han kickstartede den københavnske klubscene tilbage i 1980’erne.

Læs også: Bag om året københavner

Med i opløbet til prisen var også Ricco Sørensen, der var blandt de første til at introducere københavnerne for kvalitetskaffe, og digteren Søren Ulrik Thomsen, der i et essay har sammenlignet København med et »parcelhuskvarter sat på højkant.«

Noget tilsvarende kan man næppe sige om Reden,hvor mange af de prostituerede kvinderkæmper med et misbrug og tunge historier.Næste år er det 30 år siden, at værestedet åbnede, og i løbet af disse tre årtier har de ansatte på Reden givet kvinder fra prostitutionsmiljøetet pusterum fra det barske og til tider ubarmhjertige liv på gaden ved at tilbyde dem et måltid mad, en seng eller rådgivning. Der bliver desuden udleveret kondomer, glidecreme og kanyler, og lagt øre til de mange historier, kvinderne bærer med ind ad døren på Gasværksvej.

Før Anette Rix blev ansat på Reden, arbejdede hun frivilligt på værestedet Mariatjenesten i København, hvor hun fik øjnene op for de barske levevilkår, som kvinder i prostitutions- og misbrugsmiljøet lever under. Efterfølgende uddannede hun sig til socialrådgiver og fik senere titlen som leder af Reden.

Og altså nu også som Årets Københavner 2012.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Varmer!!!

Lidt forsinket.. Men vil bare sige det er sejgt!! du gør en forskel..