Føj til favoritter Del Send
Byliv | 08/03/10

H.C. Andersen springer ud som drag

  • Foto: Remix af Bax Lindhardt-foto. Foto: Remix af Bax Lindhardt-foto.
Hovedstadens skulpturpark rummer kun få monumenter af navngivne kvinder. Tankevækkende, lyder det fra Bymuseet – mens kunstnergruppe i dag indfører ligestilling i byens parker ved at give en række statuer pink skørt på.

Kønsdiskriminationen blomstrer i det københavnske byrum, hvor kvinder i dag står nøgne og navnløse ved siden af konger, krigshelte og mandlige kunstnere.

Af en opgørelse fremgår det, at kun to af kommunens i alt 350 monumenter er rejst til minde om en kendt dansk kvinde. Og derfor er kunsthistoriker og den ansvarlige for skulpturer og mindesmærker i Københavns Kommune, Jens Peter Munk, ikke i tvivl, når han siger:

»Københavns parker og pladser er et paradis for mænd. Det er dem, der er hugget i granit og støbt i bronze som tak for deres gerninger – mens kvinderne kun er med som pynt.«

Han undrer sig over, at grevinde Danner, Thit Jensen og Tove Ditlevsen ikke er en del af byens skulpturpark, men siger, at svaret står på Østerbro, hvor ægteparret Bajer, som stiftede Dansk Kvindesamfund i 1923 blev hædret af Fredsbevægelsen med et fint monument – af manden.

»Selv om mange tror, at tiden er løbet fra statuer, så bliver de stadig sat op. Den næste vi får i København, forestiller Ukraines nationaldigter – og selv om han sikkert er dygtig, så må det alligevel undre mange turister, at vi i den danske hovedstad har to statuer af H.C. Andersen - men ingen af Karen Blixen,« siger Jens Peter Munk.

På Københavns Bymuseum er inspektør, Inger Wiene, enig. »Jeg kan nævne adskillige konger til hest – men skal virkelig vride hjernen for at komme i tanke en eneste statue, der er sat op i København til minde om en af de kvinder, der har betydet noget for det danske samfund. Det er meget tankevækkende, men fortæller samtidig en glimrende historie om ligestilling, og hvad man har sat pris på historisk set.«

Ifølge kunstnergruppen Pink Patriarken er det på tide at gøre op med fortidens synder. Og derfor ifører de to kvindelige tekstildesignere bag navnet, i dag flere af hovedstadens mandlige statuer skørt af lyserødt tyl – med følgende bemærkning:

»Når der ikke findes statuer af store danske kvinder i København, så må vi skabe dem selv.«
Frank Jensen: God idé

På byens rådhus kalder overborgmester Frank Jensen (S) ideen for sjov, men ... :»Det får mig ikke til at bruge skatteydernes penge på monumenter af store danske kvinder. Vil en kreds af borgere samle ind til en statue af Karen Blixen eller Nina Bang, så vil jeg gerne arbejde på at få den op.

Men i forhold til ligestilling er det i mine øjne vigtigere at få gjort noget i praksis for de kvinder, som lever i dag – end det er at rejse statuer af nogle, der er døde. Og derfor er jeg glad for, at landets største virksomhed – nemlig, Københavns Kommune – har en målsætning om at få flere mænd på barsel og kvinder i lederstillinger.«

Læs mere:
Se AOKs store guide til Kvindernes Kampdag