Føj til favoritter Del Send
Byliv | 06/03/18

Guide: Her kan du fejre kvindernes internationale kampdag 2018

  • Kvindernes Internationale Kampdag byder på arrangementer over hele byen. Foto: Torkil Adsersen (Arkiv)

    Kvindernes Internationale Kampdag byder på arrangementer over hele byen.

    Foto: Torkil Adsersen
  • Foto: LUCY NICHOLSON Foto: LUCY NICHOLSON
  • Foto: Ikke oplyst Foto:
Ligestilling, magt og kvindekamp. Kalenderen siger på torsdag 8. marts og dermed kvindernes internationale kampdag. AOK guider her til en række arrangementer på dagen, hvor kvinderne er i fokus.

Morgendebat med panel og croissanter

Skyd dagen i gang med en paneldebat med fokus på den globale kvindekamp. Hovedtemaet er kvinders kamp, feminisme og global kvindesolidaritet. I panelet sidder Louise Voller, redaktør og graverjournalist på Danwatch. Khaterah Parwani, leder af EXITmentor, feminist og debattør og Kirsten Hjørnholm, leder af Mellemfolkeligt Samvirkes humanitære arbejde og tidligere politisk rådgiver. Bag arrangementet står Mellemfolkeligt Samvirke. Der er morgenkaffe og croissanter til alle, og der er gratis entré. Læs mere her.

Hvad: Global feminisme – morgensamling for verdens kvinder
Hvor: Cafe Mellemrummet, Ravnsborggade 11, 2200 Nørrebro
Hvornår: 8. marts kl. 8.00-9.00

Læs også: Premiere: Nu kommer den første veganske restaurant-festival


Morgensang, sort kaffe og foredrag

På Arbejdermuseet disker de også op med et morgenarrangement. Her skal scenen for resten af dagen sættes med ægte kampgejst. Arrangementet indledes med fællessang, og det er sangen »Selvom vi er kvinder«, der skal sørge for stemningen. Efterfølgende vil der være et kort oplæg af historiker Astrid Elkjær Sørensen, der bl.a. fortæller om den spænding, der gennem historien har været mellem rødstrømpebevægelsen og arbejderklassens kvinder. Morgenmødet rundes af med endnu et par sange. Det koster 40 kr. i entré og er inkl. kaffe. Billetter kan købes her.

Hvad: Kickstart kvindernes kampdag
Hvor: Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K
Hvornår: 8. marts kl. 08.30


Kvindernes kampdag i KoncertKirken

KoncertKirken fejrer dagen med musik, mad og kunst. På scenen kan man opleve det københavnske kvindekor Usmifka, der fremfører bulgarske folkesange, og instrumentalensemblet Damkapellet. Det visuelle udtryk på aftenen skabes af arkitekt og lyskunstner Sallyr, der fylder væggene med levende visuals. Musikken begynder kl. 19 og slutter kl. 21.
Til arrangementet kan man også købe mad, der serveres i samarbejde med The Salina Project, der arbejder for at forbedre livsvilkårene for sexarbejdere og deres børn i Mumbai. Temaet er indisk folkekøkken, og det koster 65 kr. for mad. Der kan spises både før, under og efter koncerterne. Det koster 50 kr. for adgang til koncerterne. Læs mere her.

Hvad: Kvindernes Kampdag
Hvor: KoncertKirken, Blågårds Plads 6A, 2200 København
Hvornår: 8. marts kl. 18-20


Dramatik og teater på Østerbro

Er man til scenekunst, kan man på Østerbro opleve fire stykker dramatik. Alle stykkerne er skrevet, instrueret og spillet af kvinder. De fire stykker opføres i området omkring Østerfælled Torv. I mindre grupper guides publikum rundt fra stykke til stykke. Stykkerne har alle fokus på kvinders rolle og udvikling i samfundet gennem tiderne. Historierne strækker sig helt fra 1910 til ind i fremtiden. Arrangementet er skabt af Dramafronten, der er kendt for live-on-location-opførelser i byrummet. Billetter koster fra 40-80 kr. og de kan købes her.

Hvad: Drama Queens Østerbro
Hvor: Teater Republique, lille scene på Øster Fælled Torv
Hvornår: 8. marts kl.16-17.30. Anbefalet mødetid: kl.15.45.


Foto: LUCY NICHOLSON

#MeToo-demonstration med taler og underholdning

Aldrig din skyld, netværket der bekæmper voldtægt og voldtægtskultur, står bag en stor demonstration på Højbro Plads. Det altoverskyggende tema for demonstrationen er #Metoo. Metoo-bevægelsen har skabt debat og har fået konsekvenser for mænd og kvinder over hele verden. På dagen vil der være taler og underholdning på scenen. Nogle af de talere, der kan opleves på scenen, er, Maria Vicki Lindbaum, forperson for ESPD Danmark, Nazila Kivi, redaktør på Friktion, debattør og litteraturkritiker, Lisa Holmfjord, forperson for Dansk Kvindesamfund, Aphinya Jatuparisakul, debattør og feminist og Pernille Skipper, politisk ordfører, Enhedslisten og feminist. På scenen vil der også være underholdning med musik, teater og dj. Konferencier på dagen er standup-komiker og feminist Sanne Søndergaard. Læs mere her.

Hvad: #MeToo demonstration
Hvor: Højbro Plads
Hvornår: 8. marts kl. 16:30 - 18:30

Læs også: Guide: Fem steder med god sushi i København


Stærke kvinder på slottet

Benyt kampdagen til at blive klogere på historiens store kvindeskikkelser. På Christiansborg Slot kan man komme med på en særomvisning og møde en række kvinder, der har haft stor betydning i historien. Kongedatteren Leonora Christine, Mor Sigbrit og Dronning Caroline Mathilde kæmpede mod deres tids kønskonventioner, og på rundvisningen kan man høre nærmere om deres skæbner og kamp. Omvisningen kommer forbi Bjørn Nørgaards gobeliner i Riddersalen og senere forbi Tronsalen, hvorfra Dronning Margrete blev udråbt til Danmarks første regerende Dronning i 1972.

Billetter koster 90 kr. for voksne og 45 kr. for børn. Køb billet her.

Hvad: Stærke kvinder på kongens slot
Hvor: De Kongelige Repræsentationslokaler, Prins Jørgens Gård 5, 1218 København K
Hvornår: 8. marts kl. 18.30


Foto: Ikke oplyst

Kampdag med billeder i Rundetaarn

Lige nu kan man opleve udstillingen Kampala Street Fashion i Rundetaarn. Udstillingen består af 50 portrætter af kvinder fotograferet i Ugandas hovedstad Kampala i 2017. Fotografierne er blevet til i samarbejde mellem den danske designer og økonom Marie Visti Hansen og den ugandiske fotograf Jjumba Martin. Foruden udstillingen er der i dagens anledning et debatarrangement, der er blevet til i samarbejde med Kvinderådet. Her kan man høre om Marie Visti Hansens arbejde med billederne. Efterfølgende vil sekretariatsleder fra Kvinderådet Dorthe Chakravarty tale om kvinders stilling i Danmark og Uganda. Rundetaarnet serverer en forfriskning, og det koster 25 kr. i entré. Læs mere her.

Hvad: Fejring af 8. marts i Rundetaarn
Hvor: Rundetaarn, Købmagergade 52A, 1150 København
Hvornår: 8. marts kl. 17-19