Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 11/01/12

Guide: Her er Dronningens København

  • Dronning Margrethe til pressemøde på Amalienborg i anledning af dronningens 40 års jubilæum. Foto: Keld NavntoftDronning Margrethe til pressemøde på Amalienborg i anledning af dronningens 40 års jubilæum. Foto: Keld Navntoft
Der er steder og institutioner i København, som Dronningen er knyttet til - AOK har op til regentjubilæet samlet en række af dem.

Som lille pige blev den daværende prinsesse Margrethe af barnepigen bl.a. kørt hen til Langelinie og som yngre gik hun selv i Magasin og Illum. Blandt andet af sikkerheds årsager er det ikke oplagt mere.

Læs også: Se Dronningens karettur gennem byen

Alligevel er der bestemte fikspunkter i København, som Dronningen er knyttet til - eller som knytter sig til Dronningen. Dronningen har sin slægts historie på Amalienborg og Rosenborg, sine egne barndomserindringer fra Det kgl. Teater, sine skoleminder fra Zahles skole og et sejlende slot ved bøje 1 i yderhavnen.

Læs også: Tre dages jubilæumsfest for Dronning Margrethe

Dronningen udfolder kunstnerisk på Pantomimeteatret i Tivoli og har sin egen kirke på Slotsholmen. Og der er særlige adresser i byen, når det gælder kongelige chokolader, blomster og hatte. AOK har op til Dronningens 40 års regentjubilæum samlet en række af dem.

Læs også:
Jens Andersen signerer »40 år på tronen«
Tre aktuelle udstillinger om Dronningen

N. Zahles Seminarium

Linnesgade 2
1361 København K

N. Zahles Skole

Foto: Christian Als Foto: Ikke oplyst

Skolen hed oprindelig Zahles Pigeskole og er en privat københavnsk skole stiftet i 1851 af Nathalie Zahle. Nu hedder den N. Zahles Skole og er for begge køn. Her gik Dronningen i skole og det samme gjorde prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie. »Jeg havde nemt ved det i skolen,« har Dronningen fortalt, »så jeg skulle ikke slide i det for at opnå rimelige resultater.

Bortset fra matematik og regning, og der sled jeg bare aldrig.« Men da gymnasietiden kom blev der indrettet et særligt gymnasium i Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg for kun to elever; Dronningen og en veninde. Lærerne blev håndplukket til opgaven. Det løsning vil man næppe vælge igen.

Hvad: N. Zahles Skole
Hvor: Nørrevoldgade 5-7

Garnisons Kirke

Skt Annæ Plads 4
1250 København K

Garnisonskirken

Foto: Arkiv Foto: Ikke oplyst

Garnisonskirken, hvor Claus Oldenburg er sognepræst, er en af de kirker i landet, hvor man kan se Dronningen til gudstjeneste. Også når Dronningen er på rejse eller opholder sig andre steder kan den lokale kirke få besøg, og Dronningens tilstedeværelse i kirkerne er altid naturlig og rolig. »Jeg sætter mig et helt tilfældigt sted. Jeg kan godt mærke, at folk får øje på mig. Men kun på den måde: ’Nå, det er hende!’ Ikke andet,« har Dronningen selv sagt. Garnisonskirken er opført af Frederik IV og stod færdig i 1706 som hærens kirke.

Udvendigt syner den ikke af meget, men indvendigt folder den sig ud med pulpiturer i to etager i nederlandsk barok og et stort alterparti i norsk, sort-hvid marmor. Dronningen skal ifølge grundloven være medlem af folkekirken, men i Dronningens tilfælde ligger der også et personligt engagement bag kirkegangen. Dronningen har engang sagt, at en gudstjeneste kan gøre hende så glad, at hun ’danser ud af kirken’.

Hvad: Garnisonskirken
Hvor: Sankt Annæ Plads 4,
Hvornår: Tirs-fre, kl. 9-13

Alida Marstrand

Foto: Michael Bothager

Hvert år lige før påske ringer de fra hoffet på Amalienborg og bestiller et kilo fondant-æg hos Alida Marstrand, butikken med håndlavede chokolader i Bredgade, for Dronningen tager ikke til Marselisborg og holder påske uden der blandt andet medbringes fondant-æg. I denne traditionsrige chokoladebutik ved man, hvilke chokolader, Dronningen sætter særlig pris på, men man damerne afviser at rykke ud med det. Butikken blev åbnet af Alida Marstrand i 1930’erne.

Hun var alenemor og forsørgede sig selv og sine børn, fordi hun fra sin egen mor havde arvet en skatkiste af opskrifter på dessertchokolader. Moderen havde nemlig som ung pige i Schweiz af en tidligere konditor ved den russiske zars hof lært at lave dessertchokolader og blandt andet de så berømmede fondant-æg. Æggene fremstilles af ren marcipan, der overtrækkes med en slags glasur, der fremstilles efter en nærmest historisk opskrift fra zar-hoffet.

Hvad: Alida Marstrand
Hvor: Bredgade 14
Hvornår: Tirs-fre, kl 11-17, lør, kl. 10-13

Rosenborg Slot

Øster Voldgade 4 A
1350 København K

Rosenborg

Foto: Ikke oplyst

På Rosenborg fortælles de danske kongers historie igennem 300 år. »For mig er Rosenborg først og fremmest et sted, hvor jeg er kommet mange gange,« har Dronningen sagt. »Jeg har det lidt dobbelte forhold Rosenborg, at det er en del af min slægt, men det er i høj grad også et museum som de andre. Jeg kommer ligesom alle andre publikummer og ser og undres og glæder øjet ved de vidunderligste ting, der er at se på. Og man kan blive ved... hver gang får man øje på nye klenodier og tænker ’hvorfor har jeg ikke set på dem før’.«

Rosenborg er bygget efter ordre fra Christian IV. Først var Rosenborg kongeligt lysthus, men med flere udvidelser blev det til det pragtslot, vi kender i dag. Slottet var bolig for kongerne frem til 1710 og er opført i nederlandsk renæssancestil. I dag er det et kulturhistorisk museum, der fortæller de danske kongers historie fra Christian IV omkring år 1600 til Frederik VIIs død i 1863 og her udstilles de danske kronregalier og kronjuveler.

Hvad: Rosenborg
Hvor: Øster Voldgade 4
Hvornår: Tirs-søn, kl. 11-16

Tivoli - Pantomimeteatret

Vesterbrogade 3
1630 København V

Pantomime Teatret, Tivoli

Foto: Brian Bergmann

Dronningen har en kreativ og kunstnerisk side, og blandt en række kunstneriske udtryk er det også blevet til scenografi og kostumer. Første gang i 1991 til Bournonvilles ballet, »Et Folkesagn« på Det Kongelige Teater, men siden også til Pantomimeteatret i Tivoli. Dronningens første scenografi til Pantomimeteatret var »Kærlighed i Skarnkassen« i 2001. Handlingen var en sammensætning af tre H.C. Andersen-fortællinger. Her udarbejdede Dronningen skitser til bagtæpperne, der udgør den egentlige scenografi på Pantomimeteatret, og designer kostumerne.

Det samme i 2005, hvor der var premiere på »Tommelise«, i 2007 med »Fyrtøjet« og i 2009 med »Svinedrengen«. Alle forestillingerne i samarbejde mellem Dronningen, James Price som komponist og Dinna Bjørn som koreograf. Senere i år har Dronningen igen tegnet scenografi og kostumer, når »Nøddeknækkeren« får premiere den 22. november i Koncertsalen i Tivoli. »Nøddeknækkeren« er en noget større opgave med mere scenografi. Peter Bo Bendixen er koreograf på forestillingen.

Hvad: Koncertsalen i Tivoli
Hvor: Vesterbrogade 3

Det Kongelige Teater

Kgs. Nytorv 1
1017 København K

Det kgl. Teater

Foto: Ikke oplyst

Dronningens far, kong Frederik IX, svang kompetent taktstokken over Det Kongelige Kapel, mens Dronningen på Det Kongelige Teater har gjort sig gældende med scenografi og kostumer. »Jeg er vokset op med Det Kongelige Teater. Mine forældre gik i teatret mange aftener, og vi så de samme forestillinger flere gange,« har Dronningen fortalt. »Det er opera og ballet, der bevæger mig mest.

Jeg går meget lidt til skuespil. Jeg vil gerne have lov til at blive hevet ud af mig selv, når jeg er i teatret. Og det er der så mange skuespil af i dag, der kan... Det har også noget at gøre med Gamle Scene. Der er en fest i det rum, en glæde og en forventning, når man sætter sig: ’Nu sker det! Nu tryller de for os igen!«

Hvad: Det Kongelige Teater
Hvor: Kongens Nytorv

Christiansborg Slotskirke

Prins Jørgens Gård 1
1218 København K

Christiansborg Slotskirke

Foto: Mikkel Møller Jørgensen Foto: Ikke oplyst

Christiansborg Slotskirke er Dronningens kirke. Det fremgår af Lov om dronning Margrethe den Andens civilliste, der blandt andet nævner, hvilke ejendomme Dronningen råder over. Indtil 1926 var kirken hoffets kirke og fra 1931 til 1964 var den sognekirke. Tidligere benyttede kongefamilien den ofte, i dag ikke så meget; mest til dåb og konfirmation. Dronningen selv blev døbt i Holmens Kirke, men i 2005 blev kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, døbt her. Kirken er brændt nogle gange. Først brændte det gamle Christiansborg med kirke.

En ny kirke i nyklassiscistisk stil stod færdig i 1826. I 1884 brændte slottet igen, men kirken blev reddet. I 1992 indtraf katastrofen igen, da en nødraket afskudt under pinsekarnevallet antændte kirkens kuppel. Det tog mere end fire år og kostede 110 millioner kr. at genopføre kirken. Det er også i øvrigt også i Christiansborg Slotskirke afdøde danske monarker ligger på castrum doloris. Ved castrum doloris står en lukket kiste til beskuelse på en forhøjning. Senest lå Dronning Ingrid på castrum doloris i november 2000, men i 1900-tallet lå også Christian IX, Frederik VIII, Christian X, og Frederik IX på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke.

Hvad: Christiansborg Slotskirke
Hvor: Slotsholmen Hvornår: man-søn, kl. 10-17

Bering House of Flowers

Landemærket 12
1119 København K

Berings blomster

Foto: Jørgen Jessen Foto: Ikke oplyst

I 1972 åbnede Erik Bering »The House of Flowers« i Købmagergade. Berings navn er tæt forbundet med kongehuset. Det var Erik Bering, der i sammen med sin medarbejdere dekorerede Kronborg i forbindelse med Regentparrets sølvbryllup i 1992 og Frederiksborg Slotskirke ved prins Joachims bryllup med grevinde Alexandra og igen Graasten Slotskirke, da prinsesse Benediktes datter, prinsesse Alexandra, blev gift med grev Jefferson.

Bering har også samarbejdet med det svenske kongehus ligesom han også har dekoreret den græske St. Sophia kirke i London for den græske kongefamilie. I 1982 startede Bjarne Als som elev hos Erik Bering. Bjarne Als og Erik Bering har sammen på opgaverne. I 2003 overtog Bjarne Als forretningen efter Erik Bering og blev også udnævnt til Kongelig Hofleverandør.

Hvad: Bering House of Flowers
Hvor: Landemærket 12
Hvornår: Man-tors, kl 9-17.30, fre, kl. 9-19, lør, kl. 9-14

Q-Hats

Frederiksborggade 33
1360 København K

Q-Hats

Foto: Jørgen Jessen Foto: Ikke oplyst

Der er farver på Dronningen. Majestæten skal kunne ses og genkendes. Og det gør vi, netop på frisurerne. hattene og, når det er galla, »et brag af en kjole«. Dronningen har sin helt egen fornemme stil og bidrager selv med skitser og ideer til design. »Jeg er ikke bange for at komme ind med tøjet,« har Dronningen selv udtalt. »Jeg er jo en temmelig stor pige, og det er så heldigt, at jeg aldrig har været genert over at være høj.

Jeg er kun glad for det.« Og Dronningens hatte er - undskyld udtrykket - kronen på værket. De er legendariske, en kilde til uophørlig fascination - og stadig inspiration for nationens karikaturtegnere. Q-Hats ved modist Per Falk Hansen er et af de steder, der er leveringsdygtig i hatte til Dronningen.

Hvad: Q-Hats
Hvor: Frederiksborggade 33, 2. tv
Hvornår: Efter telefonisk aftale

 

Det mener brugerne..