Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 17/04/17

Guide: De 5 bøger om København

  • Cykelslangen ved Fisketorvet i København optræder i en af bøgerne. Foto: Thomas Lekfeldt

    Cykelslangen ved Fisketorvet i København optræder i en af bøgerne.

    Foto: Thomas Lekfeldt
AOK guider her til fem bøger, der kan gøre dig klogere på byen.

Klik på billederne og læs meget mere om hver enkelt bog.

Den med de hemmelige steder

Foto: Ikke oplyst

"The 500 Hidden Secrets of Copenhagen"

Man skulle næsten tro, at forfatteren bag bogen "The 500 Hidden Secrets of Copenhagen", havde luret AOK-redaktionen over skulderen, da han fik idéen til bogen. Den rummer nemlig 100 små guides til byen, der alle er døbt "De 5 ..." eller retter "The 5 ..." - da bogen er skrevet på engelsk af den københavnsk bosatte skribent Austin Sailsbury.

Hvis det er tilfælde, er vi kun beærede, for bogen har virkelig noget at byde på. Især for udenlandske tilflyttere eller turister, der gerne vil lære København at kende på en ny og anderledes måde. Men bogen er bestemt også brugbar for københavnere, der gerne vil have nye input og idéer til byen.

Målet med bogen er da også, at få læseren til at opdage det bedste ved København - det rigtig København som forfatteren skriver i introen.

Den med alle de finurlige områder

Foto: Ikke oplyst

"111 steder du ikke lige vidste, du skulle se"

I den tyske rejsebogsserie "111 places that you shouldn't miss" udkom i 2016 også en bog om København. Bogen er på dansk og rummer et væld af idéer til både glemte, hemmelig og næsten ukendte områder af byen, som både er interessante for turisten, men bestemt også for den indfødte københavner.

Den er skrevet af journalist Jan Gralle og historiker Vibe Skytte. Og alle de smukke bybilleder, som bogen også rummer, er taget af københavnerfotografen Kurt Rodahl Hoppe. Dermed får du både en bog, der er fyldt med gode tips og idéer til steder, du bør opleve samt den historiske baggrund bag i ord og billeder. Bogen er skrevet ud fra steder, der er udvalgt af de to skribenter, men også ud fra indputs fra fans på Facebook-siden ’111 steder’, hvor alle løbende har kunne bidrage med forslag og idéer.

Den om Istedgade

Foto: Ikke oplyst

"Istedgadeliv - af Istedgade"

Bogen "Istedgadeliv - af Istedgade" er en hyggelig lille bog om bylivet i gaden skrevet af både beboere, der er vokset op i gade, tilflyttere, gæster, turister og andre, der har en mening om eller tilknytning til gaden.

Det er der kommet en masse små noveller, digte, citater, breve og ord på perleplader ud af. De er skrevet af tilfældig folk, der fortæller, hvad de forbinder med gaden samt fotografier taget af fotografen Jens Astrup, der selv bor i gaden.

Det store arbejde med at skabe bogen og udvælge materiale står Byens Forlag bag. Idéen opstod i 2015, men dengang var der ingen rød tråd andet end, at det skulle være en bog om Istedgade nu og her. Det er det også blevet, men bogen rummer også masse af Vesterbro-historier. Det gik nemlig hurtig op for forlaget, at Istergade er meget mere end bare en gade.

Den der lyser om natten

Foto: Ikke oplyst

"Neon"

"Neon" er navnet på Stefan Outzen og Helena Helmers bog, som netop handler om alle de neonlys og -skilte, der oplyser København, når mørket falder på.

Her kan du bl.a. læse historien bag kendte neonskilte som BT-skiltet på Trianglen, Irmahønen, der lægger sine æg over Sortedam Dossering, biografen Dagmars-skilt og mange flere, som pryder byen. Historierne er mange, og hver skilt og neonrør har sin, siden de løbende kom til at lyse København op fra den 1. september 1948, hvor det blev lovligt at sætte neonlys op i bybilledet.

Den til den historieinteresserede vandrer

Foto: Ikke oplyst

"København Rundt - Byvandringer"

I bogen "København Rundt - Byvandring" af Jesper Asmussen får du en bog, der går i dybden med Københavns historie helt tilbage til byens tilblivelse. Den beskriver de forskellige bydele en for en med indblik i bygninger, områder, personer og pladser.

Det vil sige, at du her får en bog, der især henvender sig til den historieinteresserede, der er nysgerrig på det københavnsbyliv gennem tiden, dens tilblivelse og udvikling. Men bogen er også til dem, der er interesseret i at læse små spændende fortællinger om interessante personligheder, der har sat sit præg på København som f.eks. barnemorderen Dagmar Overby, der i 1920 blev dømt for at have slået mindst 25 børn ihjel, Støvlét-Katrine - en prostitueret, der i 1767-68 var Kong Christian 7.s elskerinde, Niels Heidenreich, der i 1803 fik livstid for tyveriet af guldhornene, søhelten Tordenskjold, der i 1719-20 boede i strandgade og Leonora Christine, som sad fanget i Blåtårn og mange flere.

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register