Føj til favoritter Del Send
Byliv | 04/01/12

Fremtidskøbenhavn deles op i rig og fattig

  • Sommersol i Nyhavn - fortsat en fælles fornøjelse eller fremover forbeholdt de få? Foto: Torben Christensen Foto: Ikke oplystSommersol i Nyhavn - fortsat en fælles fornøjelse eller fremover forbeholdt de få? Foto: Torben Christensen
Hovedstaden risikerer at blive mere og mere opdelt i fremtiden, med sushi i én bydel og børnehaver i en anden.

København vokser ifølge Danmarks Statistik med 185.000 indbyggere frem til 2030. Det vil presse både huspriser og byens sociale skel, siger Lars Winther, lektor i økonomisk geografi ved Københavns Universitet.

»Det vil forstærke tendensen til, at kun bestemte grupper har råd til at bo bestemte steder i byen. Det klassiske eksempel er nord for København og syd for. Man kan jo ikke bo nord for København med en almindelige husstandsindkomst, men det kan man syd for. Samme fænomen kan ske i de københavnske bydele,« siger han.

Sushi og børnepasning for sig
»Udfordringen i fremtiden er, at der altid vil være brug for folk, der gør rent, passer børn, holder vagt og så videre. En by kan ikke løbe rundt, hvis der kun bor akademikere. Men det kan godt være, at vi får en bydel, hvor der er mange sushirestauranter, og så en anden, hvor de gode børnehaver er. Så der vil stadig være diversitet i byen,« siger Lars Winther.

De mange nye københavnere kan presse huspriserne helt op til 10 procent op frem mod 2030. Det forklarer Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom hos Realkredit Danmark.
»Der kommer simpelthen flere til byen, end man kan nå at bygge boliger til,« siger han om tendensen.

»De stigende huspriser vil også presse prisen på ejerlejligheder op. Men det afhænger også af alternativerne: Hvis der er gode almene boliger til rådighed, kan det tage noget af presset,« siger han.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), lægger netop vægt på almene boliger som en måde at løfte udfordringen.

»Jeg tror på, vi kan løfte opgaven, blandt andet med målet om, at 20 procent af boligmassen skal være almene boliger. Det gælder også i de nye kvarterer, vi er i gang med, blandt andet Nordhavn,« siger han med henvisning til det nye, store byudviklingsprojekt i den gamle industrihavn.
Frank Jensen ser ikke den store mængde tilflyttere og det tilhørende pres på boligmarkedet som et problem.

»Tværtimod. Det er skønt, at København er så populær, at så mange gerne vil bo her,« siger han.

Læs også: København - det nye L.A.?

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer