Føj til favoritter Del Send
Byliv | 23/01/12

Fodbold-VM på tværs af Øresund

  • Foto: PR, Scanpix Foto: PR, Scanpix
Øresundsregionen vil med en ny strategi trække store begivenheder som VM i kvindefodbold i 2019 og verdensudstillingen EXPO til Danmark og Sverige. Kulturministeren er positiv og kalder det vigtigt med store ambitioner.

...

København skal sammen med resten af Øresundsregionen forsøge at blive vært for en lang række såkaldte megaevents såsom VM i kvindefodbold og U23-VM i herrefodbold samt ishockey-VM og verdensudstillingen EXPO.

Det fremgår af en eventstrategi for Øresundsregionen, der skal være med til at trække store, internationale begivenheder og dermed penge, turister og investeringer til den dansk-svenske region.

Strategien er udarbejdet af Öresundskomiteen, der blandt andet består af Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen (S), medlem af Region Hovedstaden Bent Larsen (V) og en lang række andre regionale toppolitikere fra Danmark og Sverige.

Læs også: Ørestad: Et paradis for vindueskikkere og ekshibitionister

»Der er stor villighed fra både dansk og svensk side til at gå efter at trække disse begivenheder til Øresundsområdet,« siger Bent Larsen: »Det vil ikke bare hjælpe turismen, men vil også skabe muligheder for en spændende erhvervsudvikling.«

Han henviser bl.a. til, at sidste års cykel-VM i hovedstadsområdet viser, »hvilke gevinster, der kan være at hente«. Ifølge en rapport fra Sport Event Denmark og Wonderful Copenhagen omsatte turister for cirka 232 millioner kroner i forbindelse med VM i landevejscykling og var »et kæmpe boost for turismen i København«.

Læs også guiden: Øresundsregionens allerbedste steder

Helt konkret omtaler rapporten muligheden for at afholde EXPO i Øresundregionen i 2022, VM i kvindefodbold og U23-VM i herrefoldbold i 2019, ishockey-VM samme år eller året forinden.

Rapporten omtaler ligeledes muligheden for at lægge asfalt til et par af etaperne i cykelløbet Tyskland Rundt, når Femern-forbindelsen åbner i 2020.

Kræver statslige midler
Bent Larsen understreger, at der er opbakning til planerne i såvel København som Malmø, men at det vil kræve statslige midler og velvilje fra Christiansborg og regeringen i Stockholm at få megaevents til regionen. 

Læs også: AOKs store Malmøguide

Kulturminister Uffe Elbæk (R) ser positivt på forslagene. »Det er vigtigt med en ambitiøs begivenhedsstrategi under forudsætning af, at begivenhederne bliver brugt rigtigt. Altså at de understøtter det, der ellers foregår i regionen, at de er lokalt forankret og giver værdiforøgelse,« siger han.

Han mener, at blandt andet kvinde-VM »passer fint i forhold til det sportslige og i forhold til ligestilling«. Ministeren vil dog ikke på stående fod love penge til Øresundsregionen. Blandt andet med henvisning til, at »der er tale om et erhvervsinitiativ«, og at det derfor er et erhvervspolitisk spørgsmål.

»Det er helt klart ambitiøst og noget, vi politisk skal bakke op om. Men det med økonomien må vi tage på sigt,« siger Uffe Elbæk.

Læs også: Se København med friske øjne

Ifølge formanden for Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Niels Nygaard, samarbejder DIF sammen med Kulturministeriet om Sport Event Denmark for at få store sportsbegivenheder til landet.

»Vores fokus er først og fremmest på at trække begivenheder til Danmark, som vi selv kan klare. Vi vil helst, at de finder sted i Danmark,« siger han: »Der kan dog være situationer, hvor det er urealistisk, og hvor det vil være helt naturligt at samarbejde med andre.«

Han vil dog ikke helt afvise at støtte Øresundsregionen. »Hvis det i samarbejde med det specialforbund, der skal stå som arrangør, bliver vurderet, at der er størst sandsynlighed for at få et arrangement til Danmark i Øresundsregionen, så er der principielt ikke noget i vejen for at støtte det,« tilføjer Niels Nygaard.

Oversigt over mulige megaevents i Øresundsregionen:

MTV Europe Music Awards
Blev afholdt i 2006 i København, men kan også foregå i Øresundsregionens regi. Det kunne ske ved, at Malmø Arena danner rammen om et prisshow, mens Rådhuspladsen i København bliver udnyttet til en stor offentlig event med koncerter fra flere af de nominerede kunstnere samt et udvalg af de bedste kunstnere fra Øresundsregionen. Hvornår bliver ikke nævnt.

Fodbold-VM for kvinder 2019
Da Tyskland sidste år afholdt kvinde-VM, var seertallet i tysk TV til de tyske kampe det højeste til en sportsevent siden mændenes VM-finale i Sydafrika i 2010. Finalen blev spiller foran 48.817 tilskuere på Frankfurts udsolgte VM-stadion.

VM-fodbold U20 2019
Turneringen blev i 2011 afviklet i Colombia, og en million solgte billetter og global TV-transmission vidner om turneringens popularitet. Bl.a. fordi den byder på mulighed for at de de unge og kommende verdensstjerner i herrefodbold. En anden mulighed er, at Øresundsregionen bliver vært for U17-VM samme år.

Ishockey-VM 2017 eller 2018
Med en forventede åbning af en multiarena i København i 2015 vil det være muligt af afvikle urneringen.

EXPO 2022
Meningen er ikke at få den store verdensudstilling, der bliver afholdt hvert femte år, til Øresundsregionen. I de mellemliggende år bliver der med cirka to års mellemrum afviklet en mindre EXPO med et afgrænset tema, og denne EXPO kunne være en mulighed for regionen. Temaet kunne være cleantech, life science eller IT.

Hvad: Megaevents afviklet på tværs af Øresund
Hvem: Öresundskomiteen
Hvor: Øresundsregionen


Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer