Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/11/07

Fælledparken

Fælledparken

Øster Allé 25
2100 København Ø
 

 

 

 

 • Foto: Niels Ahlmann Olesen Foto: Niels Ahlmann Olesen
 • Foto: Søren Bidstrup Foto: Søren Bidstrup
  12  
Byens måske mest brugte park i sommerhalvåret er Fælledparken, som indeholder alt, hvad en moderne parkgæst behøver.
Fælledparken blev anlagt i begyndelsen af 1900-tallet, og i en alder af cirka 100 år, er parken stadig en af københavnernes favoritter. Den store park indeholder stort set alt, hvad en moderne parkgæst kunne ønske sig, og trods den tunge trafik, der omgrænser parken, skal man ikke mange skridt ind i parken, før lyden af trafik og stanken af bilos er forsvundet.

Fælledparken blev anlagt med et ønske om at give københavnerne et stort område, der kunne benyttes til sportsaktiviteter og møder. Hidtil havde de københavnske parker været fransk inspirerede promenadeområder, men Fælledparken blev den første moderne park i byen, og den fungerer i dag, som den var tænkt fra starten.

Slaget på Fælleden 5. maj 1872, var et af de første opgør mellem ordensmagten og arbejderbevægelsen. Med det i tankerne er det ikke mærkeligt, at Fælledparken traditionelt har været brugt til de årlige 1. maj-arrangementer. 1. maj bliver stadig fejret i Fælledparken, men i dag har en række andre årlige arrangementer fast tilhørssted i Fælledparken.

Det årlige pinsekarneval finder sted cirka fire dage i begyndelsen af juli, med masser af livemusik, optog, boder og dans. Den Kongelige Danske Opera fejrer hvert år sæsonstarten med en gratis udendørs koncert. Koncerten har tidligere fundet sted i Søndermarken, men blev i 2005 flyttet til Fælledparken, hvor der er bedre plads til de enorme mængder af publikummer til dette arrangement.

Men ud over de mange faste arrangementer, der for eksempel også tæller billøbet Copenhagen historic Grand Prix og Open air film, er Fælledparken oplagt ramme for begivenheder, der kræver god plads og central beliggenhed.

Areal
Fælledparken har et areal på 58 hektar, hvilket svarer til 580.000 kvadratmeter. Den kunstige sø, som blev udgravet da parken blev anlagt, udgør 1,9 hektar, eller 19.000 kvadratmeter.

Men det store areal benyttes primært til ganske almindelig afslapning, solbadning, boldspil og anden samvær, og på en solrig sommerdag er Fælledparken som regel fyldt med mennesker.

Ingen grill i græsset
Parken har dog også været et populært samlingssted for aftengæster med madkurv og engangsgrill under armen. Og netop de populære engangsgrill-tingester, har alt for hyppigt efterladt Fælledparkens underlag som en afsvedet, skakternet og sørgeligt udseende græstæppe, til stor gene for parkens øvrige gæster. Derfor er det nu forbudt at bruge engangsgrill i Fælledparken, men hvis man stadig gerne vil grille, kan man låne en af de ti griller, som parken råder over og som ikke ødelægger græsset.

Det finder du i Fælledparken
Ud over at huse Danmarks nationalstadion, Parken, kan man i Fælledparken også finde Musikscenen og caféen Pavillonen. Der er den fine trafiklegeplads, friluftsbad, to hundeløbegårde, skate-anlæg, seks fodboldbaner, petanquebaner og et skakbord. Desuden står en af Danmarks sidste kvart-milesten i Fælledparken og markerer, at der er en kvart mil, eller 1,75 km til Østerport. Stenen har stået i Fælledparken siden 1698. Og så er det danske nationaltræ, Bøgen, godt repræsenteret i Fælledparken. Bøgen optræder ikke i mange parker, men i Fælledparken har man valgt at sætte fokus på nogle af de mest almindelige planter i Danmark. Desuden kan man finde nogle af de første magnolia, der blev indført i Danmark.

Fælledparkens historie


 • Området bliver indtil år ca. 1900 brugt som militært øvelsesområde.
 • Fælledparken, herunder søen, anlægges i årene 1906-1914
 • i 1920 bygges musiktribunen Pavillonen, som præsenterer klassiske søndagskoncerter frem til begyndelsen af 50'erne, hvor Pavillionen lukkes igen
 • 1963. Fælledparken bliver fredet
 • I 1965 indrettes soppe- og friluftsbadet mellem Nørre Allé og Borgmester Jensens Allé.
 • 1972. Trafiklegepladsen anlægges, og tages hurtigt i brug af skoleklasser og børn fra hele byen.
 • 1979. Pavillonen genåbnes, nu som café og musiksted med jazz, rock og popkoncerter, og senere dj's og fester.
 • I 1988 er skateboard og skatere ved at vinde indpas i Danmark, og Fælledparken indvier et nyt anlæg til skatere, da det er parkens formål, at være et sted, hvor folkelig idræt kan udøves. Parken moderniseres i 1996-1998.
 • 1996. Sansehaven anlægges. Her kan børn få skærpet deres sanser, blandt andet ved en række planter med forskellige dufte.
 • 1997. På en af legepladserne ved Serridslevvej anlægges 16 petanquebaner.
 • I 1998 bliver bassinerne i friluftsbadet belagt med fliser og overdækket så det kan bruges hele året. "Fællesbadet" skal dog være revet ned ige senest 30 juni 2008.
 • 2005. Opera i Søndermarken rykker til Fælledparken.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Nyd 9 økologiske serveringer hos Ché Fè til særpris

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.

Byliv | 04/11/13

Vind med AOK

AOK har altid masser af spændende konkurrencer med fede præmier.
Foto: Torkil Adsersen
Byliv | 04/11/13

Guides til København

Få inspiration til en aften, en dag eller en weekend i København. Vi har samlet vores guides her.

AOK Tjenester