Føj til favoritter Del Send
Byliv | 08/02/12

DieselHouse og en smældende motor på 1400 tons

  • Leder af DieselHouse Ernst Lassons favorit. Foto: Ikke oplyst

    Leder af DieselHouse Ernst Lassons favorit.

DieselHouse, som ligger på det tidligere H. C. Ørstedværket i København SV, er et industrimuseum, der fortæller B&Ws historie

...

For eksempel gennem modeller af skibe og motorer, effekter fra det første oceangående motorskib Selandia, den første dieselmotor leveret af B&W i 1904 og så også den gigantiske dieselmotor på 1.400 tons, som bliver sat i gang hver anden søndag.

Fra søndag den 19. februar kan man opleve en særudstilling i forbindelse med M/S Selandias 100 års jubilæum.

Læs også: Amagerkansk lokalarkiv er en rullende lort

Selandia blev bygget for ØK på B&W og revolutionerede skibsfarten ved at være det første dieseldrevne skib på de store verdenshave. Der er fri entre i DieselHouse. Museet har åbent hele vinterferien, og den store dieselmotor bliver startet søndag den 19. februar, mens motoren fra 1904 bliver startet torsdag den 16. februar.

Daglig leder Ernst Lassons favorit:
»Vores store motor fra 1932, der frem til midten af 1960erne leverede strøm til København i spidsbelastningsperioder som for eksempel juleaften, og når folk kom hjem fra arbejde. Den var i 30 år verdens største dieselmotor med sin vægt på 1.400 tons.

Den er på 8 cylindre, 12,5 meter høj og 24 meter lang. Motoren var koblet på nettet indtil 2003 og blev brugt for sidste gang ved den store strømafbrydelse i København.

Når den bare står og kører i frigear bruger den 14 liter dieselolie i minuttet, så i dag har man mindre dieselmotorer, som er billigere i drift. For mig er den et stykke dansk industrikultur, og jeg synes, det er fantastisk, at man kan se, at vores forfædre har kunnet lavet sådan en motor uden IT. 

Læs også guiden: Syv varme tips til vinterferien

De har jo siddet og udviklet den ved hovedregning. Rudolf Diesel, motorens opfinder, troede aldrig, at en motor ville komme op i den størrelsesorden.

Den første og tredje søndag i måneden, bliver motoren startet, og publikum har mulighed for at se den stå og køre. Der kommer en mand ind i kedeldragt og sætter den i gang, og så giver det et ordentligt knald – så højt, at vi giver børn ørepropper på, så de ikke bliver forskrækkede. Derefter lader vi den køre i cirka ti minutter.

Folk synes virkelig, det er spændende, og vi har i snit 200 mennesker herinde hver gang.”

Hvad: DieselHouse.
Hvor: Elværksvej 50, Kbh. SV.
Hvordan: Se mere på http://www.dieselhouse.dk og www.selandia100.dk.

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer