Føj til favoritter Del Send
Byliv | 26/02/10

Der lå en pistol bag bøgerne

  • Foto: Klavs Bo Christensen :Henning Kaaber og hans datter Alette har i mange år delt glæden ved gamle bøger. Foto: Klavs Bo Christensen :Henning Kaaber og hans datter Alette har i mange år delt glæden ved gamle bøger.
Tre generationer af familien Kaaber har gennem 82 år stået bag disken i Kaabers Antikvariat, der bl.a. var mødested for modstandsbevægelsen under krigen. Nu trues et stykke smuk, dansk kulturhistorie af lukning, hvis der ikke findes en køber til forretningen i indre København.
Henning Kaaber glemmer aldrig den dag, hans far åbnede Kaabers Antikvariat i Skindergade 34 i København.

Det var 9. april 1940, og mens otte-årige Henning hjalp sin far med at sætte bøger på hylderne i den nyindrettede kælderbutik, strøg tyske fly ind over byen, og tyske flyveblade med »Oprop!« til befolkningen dalede ned fra himlen.

»Jeg skyndte mig selvfølgelig ud og samlede dem op. Siden købte vi en militaria-samling, der også indeholdt flere store bundter flyveblade. De blev gennem årene en ganske god forretning,« mindes han.

Vi sidder i antikvariatets lille baglokale, der – bortset fra computeren på skrivebordet – stort set står som den dag i 1940. Det samme gælder resten af forretningen, som Henning Kaabers mor indrettede smagfuldt med mørke reoler, gedigne egetræsmøbler og plysbetrukne lænestole.

Stemningen er hyggelig, men anledningen trist: Efter sammenlagt 82 år er Kaabers Antikvariat truet af lukning. Ikke fordi 77-årige Henning Kaaber og hans datter, Alette, ikke har lyst til at fortsætte, men fordi de ikke har råd:

»De seneste år har vi ikke kunnet få forretningen til at give overskud,« siger Henning Kaaber ærligt.
Derfor er de nu på jagt efter en køber til forretningen, der som det næstældste bogantikvariat i København bugner af kultur og gode historier:

»Min far havde drevet bogantikvariat i Krystalgade siden 1928, da han fik butikken her i Latinerkvarteret, som i mange år havde været hjertet i Københavns bogmiljø,« fortæller Henning Kaa­ber.

Krigen kom på flere måder til at påvirke livet i antikvarboghandelens første år:
»Min far var tæt på Frihedsrådet og stod sammen med Børge Outze bl.a. for Frihedsrådets bladudvalg og udbetalte penge til de illegale skrifter.«

Butikken blev også brugt til at udveksle informationer mellem frihedskæmperne. Det foregik ved, at man lagde en seddel i en bestemt bog – og senere kom en anden og hentede den.

»Det var selvfølgelig risikabelt, men min far troede ikke, at han kunne blive afsløret. Det blev han heller aldrig, men da jeg overtog butikken i 1986, lå der en pistol bag bøgerne, og senere fandt vi også en totenschlæger,« siger Henning Kaaber.

Lykkemønten
Han mindes også, at han en dag kom hjem fra skole og fandt hele Frihedsrådet i faderens stue.

»Det var svært ikke at prale over for kammeraterne med sådan noget, men så gav en af gæsterne mig en mønt, hvor der på den ene side stod »Gå stille med dørene« og på den anden »Væggene har ører«. Jeg har den stadig, siger han og fisker den store kobbermønt op af tegnebogen. »Det har været min lykkemønt lige siden.«

Selv om han nærmest voksede op i forretningen, havde Henning Kaaber som ung ingen lyst til at gå ind i bogbranchen. Han uddannede sig til civilingeniør og drev i mange år sin egen forskningsvirksomhed.

Men hans datter, Alette, overtog butikken og drev den videre i 18 år efter farfaderens død:
»Han var her næsten til sin sidste dag,« fortæller hun. »Som 82-årig faldt han om i butikken med et punkteret mavesår, blev kørt på hospitalet og døde kort efter.«

Også to af hendes søskende har i perioder arbejdet i antikvariatet, og broderen Niels-Christian har – som den eneste i familien – valgt at uddanne sig til antikvarboghandler.

Derudover har butikken gennem årene beskæftiget et ikke ubetydeligt antal unge studentermedhjælpere:

»Det var dygtige og engagerede unge, og flere af dem blev så fascinerede af arbejdet, at de selv endte i branchen,« siger Alette Kaaber.

Bogantikvariatet har også gennem årene givet beskæftigelse til invalidepensionister og andre skæve eksistenser, der her fandt beskæftigelse og mening med tilværelsen.

Første database på nettet
I 1999, da Henning Kaaber blev pensioneret, gik han ind i forretningen.

»Med sin naturvidensskabelige baggrund og systematiske tilgang til tingene har min far i høj grad bidraget til at bringe os – og hele branchen for den sags skyld – på omdrejningshøjde med nutiden,« fortæller Alette Kaaber.

»Han og min bror lavede bl.a. den første database på nettet med antikvariske bøger, så man i dag uden problemer kan slå op samtlige vores ca. 55.000 titler. Han har også udarbejdet en antikvarboghandler-håndbog, som i dag bruges af mange i branchen.«

Men nu er det slut. De seneste år har det været nødvendigt at putte penge i foretagendet for at få det til at løbe rundt. Og det er der ikke råd til mere.

»Det er jo en udvikling, vi ser i hele branchen. Da min farfar overtog butikken her i 1940, var der seks spalter med antikvarboghandere i telefonbogen for København – du kan selv tælle, vi har telefonbogen endnu. I dag er der kun én,« siger Alette Kaaber.

Alligevel er både hun og hendes far overbevist om, at forretningen kan have en fremtid med den rette mand bag disken:

»Men det skal være et menneske, der har den samme lyst til at skabe nye historier og til at trække glæde ud af de gamle bøger, som vi har haft,« siger de samstemmende.

Læs mere: www.antiquabooks.dk

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer

Der lå en pistol bag bøgerne - Byliv | AOK

Touсhe. Sound arguments. Keep up tһе good effort.

my site; [url=https://b2stats.com/]taken[/url]

 

Der lå en pistol bag bøgerne - Byliv | AOK

Online threats modify with every single passing
day, as new ripoffs and cyber assaults evolve alongside electronic
life. Buyers will have five life to start and then get a new lifestyle each individual thirty minutes (with a optimum of five lives).
The game's style is lively and there is a not so important story line.

Look at my blog post - clash of clans hack ([url=http://clashofclansgemhack2.blogspot.com/]Clashofclansgemhack2.blogspot.com[/url])

 

Jeg syntes historien med

Jeg syntes historien med dette antikvariat er en god og retningsgivende
historie for generasjoner fremover.

Man tar her lærdom fra de tider vår moderne sivilisasjon startet!

 

Foto: Ikke oplyst

Oplev en samtidig og relevant udstilling på Nivaagaards Malerisamling: "Hvad der kan tænkes, kan tegnes. Karikaturtegneren Jens Hage"