Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 05/10/12

De fem gode biblioteker

  • Foto: Biblioteket på Rentemestervej Foto: Biblioteket på Rentemestervej
Det moderne bibliotek er ikke bare et sted, hvor du kan låne bøger, men også centrum for foredrag, filmvisninger, koncerter og bogklubber samt en lang række digitale tjenester. AOK har udvalgt fem biblioteker, der byder på noget særligt.

Københavns Hovedbibliotek

Krystalgade 15
1172 København K

Flagskibet

Hovedbiblioteket Krystalgade 15 i København. Foto: Brian Bergmann

Et godt eksempel på det moderne bibliotek er Københavns hovedbibliotek, et af de københavnske bibliotekers flagskibe. Når man træder ind ad svingdøren, bliver man mødt af en overflod af bøger i fire etager og det indbyder til at gå på jagt på hylderne. Ved indgangspartiet finder man også det fine loungeområde, hvor man kan sætte sig og læse avisen, eller medbringe sin bærbare computer og en kop kaffe fra caféen på den anden side af rummet. Hovedbiblioteket har et gratis, velvirkende wifi-hotspot og er et hyggeligt sted at læse, studere, eller blot kigge ud gennem panoramavinduerne på bylivet i Krystalgade. En af Hovedbibliotekets egne opfindelser er debataftenerne Tæsk, hvor man kan debattere aktuelle københavneremner med skiftende hovedpersoner. Hovedbiblioteket er også rigtig gode til at arrangere unikke foredrag med og om spændende musikere, forud for deres koncert et andet sted i byen, eller forfattere, scenekunstnere og andet godtfolk.

Hvad: Københavns Hovedbibliotek
Hvor: Krystalgade 15, 1172 København K
Hvornår: Man-fre: 8-19, lør: 9-16, søndag lukket

Østerbro Bibliotek

Dag Hammarskjølds Allé 19
2100 København Ø

Den luksuriøse

Foto:  Østerbro Bibliotek

Et af byens bedste biblioteker ligger på Østerbros luksuriøse firesporede Dag Hammarskjölds Allé, hvor fortovene er så brede, at selv Paris bliver misundelig. Biblioteket er et-plans og ligger i stueetagen med store lyse vinduer ud mod gaden, og det har de udnyttet genialt ved at indrette som cafe-læse-stue, så man kan hoppe om bord i det store udvalg af aviser, magasiner og fagblade. Bænket på de høje stole ud mod gaden kan man så følge med i de lange limousiner med tonede ruder, der jævnligt afleverer internationale VIPs til den amerikanske ambassade, der ligger som bibliotekets genbo. Der er også indrettet et stort børneområde, som bliver flittigt brugt af bydelens mange små poder, og dermed giver biblioteket mere liv og lyd end mange andre. Og låner du så mange bøger, at du får problemer med at bære dem hjem, så låner biblioteket dig såmænd en ladcykel til transporten mod et depositum på 500 kroner. Det er også tilladt at låne den fine cykel til at transportere andet end bøger.

Hvad: Østerbro Bibliotek
Hvor: Dag Hammarskjölds Allé 19, 2100 København Ø
Hvornår: Man-fre: 9-19, lør: 10-15, søndag lukket

Biblioteket Rentemestervej

Rentemestervej 76
2400 København NV

Den gyldne bogstabel

Foto: pr foto

Biblioteket på Rentemestervej er en oase i det ellers lidt grå nordvestvarter. Selve bygningen, der er formet som en stabel af forskudte bøger, lyser kraftigt op blandt tankstationer, industri og den befærdede Tomsgårdsvej, men inden for dørene er biblioteket også et kig værd. Biblioteket er ikke blot et af byens nyeste, men også et af de hyggeligste. Sammenbygningen med kulturhuset i Nordvest gør, at biblioteket byder på en lang række aktiviteter foruden bogudlån. Der er håndværksværksted, it værksted, koncert- og teatersal og demokratihjørne, hvor man kan få hjælp af lokaludvalget til diverse projekter. Desuden finder man den hyggelige Café Glad blandt bøger og tidskrifter, med en begrænset, men billig menu. Man kan låne bærbare PCer i receptionen og gratis logge på det trådløse netværk, så længe man befinder sig i huset. Og bygningen byder på masser af små stationer, hvor man kan sætte sig og gå om bord i bøger, blade eller computer.

Hvad: Biblioteket på Rentemestervej
Hvor: Rentemestervej 76, 2400 København NV
Hvornår: Man-tor: 8-22, fre: 8-19, lør-søn: 10-15

Blågårdens Bibliotek

Blågårds Plads 5
2200 København N

Den for de unge

Foto: Blågårdens Bibliotek

Blågårdens Bibliotek ligger på Blågårds Plads på Nørrebro. Det er et område, som til tider har haft et dårligt ry, men som først og fremmest fungerer som legeplads og samlingssted for områdets mange børn og unge. Måske netop derfor har Blågårdens Bibliotek fået til opgave at være »profil-bibliotek for unge« i København, hvilket betyder, at biblioteket fokuserer på indkøb af unge-rettede materialer, såsom dvd’er, engelsksprogede tegneserier, computerspil, chick-lit, engelsksproget sci-fi og fantasy, LPer samt uddannelseslitteratur fra videregående uddannelser. Bibliotekets indretning afspejler den farvestrålende litteratur på hylderne. Her er ingen tomme, hvide flader, men stærke farver på alle vægge og møbler, og både børn og voksne kan finde deres egen personlige hyggekrog, hvor de kan fordybe sig i litteraturens univers. Helt i tråd med bibliotekets profil, overvåger en stor Batman-figur arealerne og indgyder respekt og læselyst hos bibliotekets besøgende.

Hvad: Blågårdens Bibliotek
Hvor: Blågårds Plads 5, 2200 København N
Hvornår: Man-tor: 10-19, fre: 13-17, lør: 10-14, søn: lukket

Bøger når du vil

Foto: Islands Brygge Bibliotek
Der er bare ikke noget bedre for en bogorm end et bibliotek, der har længe åbent, så man sagtens lige kan nå at hente den der nye stabel bøger eller få afleveret den anden stabel i tide, selvom man har fået virkeligt sent fri eller først kommer i tanke om det kl. 21.30 om aftenen. Sådan en luksus finder man på Islands Brygge Bibliotek, der holder åbent mandag til søndag fra kl. 08 til 22. En del af tiden (primært morgen og aften) er biblioteket ubemandet, hvilket vil sige, at der ikke er nogen bibliotekarer at spørge til råds; man låser sig selv ind på biblioteket gennem automatiske døre med sit sygesikringsbevis og en kode (man skal oprettes i systemet først) – og så er der ellers selvbetjening på de opstillede maskiner. De udvidede åbningstider har været en stor succes, og mere end en fjerdedel af bibliotekets besøgende kommer nu udenfor den bemandede åbningstid – særligt lørdag og søndag. Også Ørestad Bibliotek og Vigerslev Bibliotek i Valby har tilsvarende selvbetjeningsåbningstider.
  

Hvad: Islands Brygge Bibliotek
Hvor: Njalsgade 15, Kbh. S., tlf. 33 66 32 20
Hvornår: Man-søn 08-22

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register