Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/03/12

De 5 irske

  • Foto: Christian Als Foto: Christian Als
»På Sankt Patricks dag er alle irere«, siger de i Irland. I København har endagsirere masser af steder at gå hen – både på årsdagen for Sankt Patricks død, 17. marts, og resten af året.

Rådhuspladsen

Rådhuspladsen 0
1550 København V

Paraden for Patrick

Foto: Linda Kastrup

I lang tid holdt irerne Sankt Patricks dag for sig selv. Nu vandrer grønklædte festaber rundt i alverdens storbyer. »Paddy« var biskop. I det femte århundrede kristnede han irerne, og i mange år var hans dødsdag national helligdag. Godt 1000 år senere begyndte irerne at emigrere til Amerika. Som de fleste andre emigranter, blev de irske mere og mere bevidste om hjemlandets kultur, og i 1762 gik den første Sankt Patricks dag-parade gennem New Yorks gader.

Siden er paraderne blevet tradition. København har også en tilbagevendende parade, og da alle jo er irere på Sankt Patricks dag, er alle selvfølgelig velkomne.

Det hele starter på Rådhuspladsen klokken 13. Café-teltet og butikken åbner, så man kan få dagens første irish coffee og købe skøre kostumer til paraden. 15.30 får stemningen et ekstra løft med irsk dans og musik, og klokken 17 sætter paraden i gang. I spidsen går skuespilleren Tom McEwan udklædt som selveste Sankt Patrick. Parade-turen varer omkring 40 minutter.

Hvad: Sankt Patricks dag-parade
Hvor: Rådhuspladsen
Hvornår: 17. marts, optakt fra kl. 13, paraden sætter i gang kl. 17

Læs også: De 5 gratis søndagssysler

Bloomsday Bar

Niels Hemmingsens Gade 32
1153 København K

Trebenede drukkenbolte

Foto: Patricia Hofmeester, Scanpix

Det er usikkert, hvornår irerne fandt på at supplere paraden med det pudsige »three legged race«. Faktum er ikke desto mindre, at de på et tidspunkt fandt på at snøre folks ben sammen, så hvert par fik tre ben. Faktum er også, at de trebenede par løber om kap på en rute, der fører dem gennem adskillige irske pubber. Hvert sted skal deltagerne nå en halv pint øl, før de må forsætte mod næste punkt på ruten.

I den Københavnske version har ruten 6 punkter. Bloomsday Bar i Niels Hemmingsens Gade er et af de hyggeligste. Navnet er en reference til den irske forfatterstjerne James Joyces roman »Ulysses«, og indretningen er langt den forlorne stil, der kendetegner mange af indre bys irske vandhuller.

Kælderpubben har poolbord, mørkt træinteriør, fjernsyn med fodboldkampe, horder af ærkeirske stamkunder og Guinness og Killkenny i fadølshanerne. Til gengæld er der hverken våbenskjolde i plastik eller firkløvere i plys. Bloomsday Bar er en irske pub, som de ser ud på den grønne ø. Tobenede gæster er selvfølgelig velkomne – uanset om det er Sankt Patricks dag eller ej.

Hvad: Bloomsday Bar
Hvor: Niels Hemmingsens Gade 32
Hvornår: Hver dag 12-02

Cafe Bartof

Nordre Fasanvej 46
2000 Frederiksberg

Folkemusik på Frederiksberg

Foto: Mogens Flindt

Hvis trebenede drukkenbolte med skøre grønne hatte lyder en tand for festligt, er der håb på Frederiksberg. Den hyggelige Café Bartof har specialiseret sig i intime, akustiske koncerter, og den irske folkemusik får særlig mange pladser i koncertprogrammet. Sådan bliver det også i weekenden. På Sankt Patricks dag spiller den danske kvintet Deas traditionel irsk folkemusik på violin, fløjte, banjo, guitar, vokal og den irske bodhran-tromme.

Dagen efter fortsætter fejringen af Sankt Patrick med bandet Pony Express, der giver søndagskoncert klokken 15. Det bliver mere rockpræget og mindre traditionelt, men mindst ligeså irsk som dagen før. Den musikgale café på Frederiksberg arrangerer omkring 150 koncerter om året, og det brogede klientel kan vælge mellem 24 forskellige fadøl, spise en portion af Café Bartofs cajun-gryde og bladre i de mange brugte vinylplader, der er til salg i caféen. Før og efter koncerterne spiller personalet altid nøje udvalgte plader på caféens feinsmecker-anlæg.

Hvad: Irsk musik på Café Bartof
Hvor: Nordre Fasanvej 46
Hvornår: 17. marts kl. 21 og 18. marts kl. 15
Hvor meget: lørdag 50 kr., søndag gratis

VINOBLE Skt. Petri

Krystalgade 18
1172 København K

Køb whiskey med »ey«

Foto: Ikke oplyst

Hvis irsk musik virker skræmmende, kan man jo også købe sin irske whiskey med hjem. Vinoble Skt. Petri i Krystalgade har et fint udvalg, og butikkens ekspert Thomas Stig Hansen har 25 års erfaring fra spiritusbranchen. Den irske whiskey – der staves med »ey« – har et lidt blakket ry. Men whiskey er en irsk opfindelse, og der er masser at komme efter. Udvalget er mere begrænset end i Skotland, men den irske variant har sine helt egne kvaliteter.

Næsten al irsk whiskey destilleres nemlig tre gange. Det gør den mindre voldsom. Den er blødere og mere imødekommende, men ikke nødvendigvis mindre nuanceret. Thomas Stig Hansen anbefaler en 12 år gammel Redbreast til 395 kroner som en spændende whiskey til prisen. Det lidt blakkede ry stammer helt tilbage fra det amerikanske alkoholforbud i det tidlige 1900-tal. Amerikanerne kendte stort set kun den irske whiskey, så hjemmebrænderierne solgte sine ulovlige sortbørsvarer med irske kopi-mærkater. Da forbuddet blev ophævet i 1933, begyndte importen af de skotske konkurrenter, og dem kunne de falske irere ikke hamle op med.

Hvad: Vinoble Skt. Petri
Hvor: Krystalgade 18
Hvornår: Man-tors 9:30-17:30, fre 9:30-18:00 og lør 10-14

 

Det mener brugerne..

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register