Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 23/08/11

De 5 i Dirchs fodspor

  • Dirch Passer omgivet af unge piger fra optagelserne til filmen "Passer passer piger". Foto: Birthe Melchiors

    Dirch Passer omgivet af unge piger fra optagelserne til filmen "Passer passer piger".

    Foto: Birthe Melchiors
25, august har filmen om »Dirch« premiere. Vi er slået ned på fem steder i København, hvor virkelighedens Dirch Passer slog sine folder.

Sølvgades Skole

Sølvgade 16
1307 København K

Dirch i skole

Foto: Ikke oplyst

Dirch Passer begyndte i Sølvgades Skole. Den prægtige senklassicistiske bygning fra 1847 ligger der endnu og er tilmed en historisk bygning, den er simpelthen Danmarks ældste, fungerende folkeskole. Lille Dirch brød sig ikke meget om at gå i skole i 1930erne. »Der var altid fest og ballade omkring ham. Aldrig ondsindet, men sjov og lærerne kunne ikke gøre noget ved ham,« har en klassekammerat fortalt.

Fra starten havde Dirch svært ved at regne. I 3. klasse spurgte hans lærer: »Hvis jeg tager en kartoffel og deler den i to dele og derefter i fire dele og de fire i hver to dele, hvad får jeg så?« »Kartoffelsalat,« svarede Dirch desperat. Og når hans far spurgte: »Hvad er tre plus tre?« svarede han: »Det er vi ikke kommet til endnu.« Siden kom Dirch Passer på Bryggervangen Skole, der langt senere blev slået sammen med Vognmandsmarken Skole og begge kom til at hedde Kildevældsskolen, men det er en anden historie.

Hvad: Sølvgades Skole
Hvor: Sølvgade 16, Kbh. K.

Galathea Kroen

Rådhusstræde 9
1466 København K

Kellerdirch Bros.

Foto: Christian Als

Galathea Kroen var fast stop på dødsruten, når den unge succesombruste Dirch Passer sammen med kollegaen Kjeld Petersen forsvandt ind i alkoholens tåger i op til tre-fire dage i træk. I 1950erne havde de fejret en perlerække af lattertriumfer sammen på ABC-teatret og tog rundt og soldede og viste sig i al deres succes.

Selv om de begge drak tæt, finpudsede de under vejs deres numre, og det var bl.a. på Galathea Kroen, at mange af parrets anarkistiske og absurde numre fra den tid blev skabt: »Tømmerflåden«, »Solekammerater« og ikke mindst nummeret »Fremkaldelser«, hvor parret excellerede i, hvordan forskellige typer af skuespillere reagerer, når de bliver kaldt frem til publikums hyldest. Nummeret var med i revyen »Holder De af Brahms, Passer og Petersen«. De begyndte ude på det daværende Café Royal på hjørnet af Frederiksberg Allé og Allégade og fortsatte ind til byen til stamstederne der også bl.a. talte natklubben Adlon, der lå i Nørregade.

Hvad: Galathea Kroen
Hvor: Rådhusstræde 9, Kbh. K.

Drop Inn

Kompagnistræde 34
1208 København K

Så hatten Passer

Foto: Mogens Flindt

Drop Inn var sidste stop på Kellerdirk Bros.’ dødsrute. Her spiste de roastbeef og kartoffelsalat, før de dinglede det sidste stykke hjem. Dirch Passer boede dengang i en lejlighed på Vodroffsvej med sin første kone, skuespilleren Sigrid Horne Rasmussen kaldet Sitter. Engang havde de lagt deres usikre gang omkring grønttorvet og havde købt i hundredvis af tulipaner, som de ved hjemkomsten strøede ud over den sovende ægtefælle, en anden gang kom de buldrende op ad trapperne til lejligheden med et stort, hvidt koncertflygel fra Hornung & Møller.

Sitter fandt aldrig ud af, hvor det stammede fra eller hvordan de havde fået det op i lejligheden, men de to komikere vurderede hikstende og svajende, at flygelet passede glimrende til de øvrige møbler, og det stod også i lejligheden i de følgende mange år. Selv efter Dirch var flyttet sammen med Judy Gringer i en lejlighed på Gråbrødre Torv.

Hvad: Drop Inn
Hvor: Kompanistræde 34, Kbh. K.

Bakken

Dyrehavevej 62
2930 Klampenborg

Komik på Bakken

Foto: Jeppe Carlsen

»I kalder det Bakken. Jeg kalder det Mount Everest,« sagde Dirch Passer om årene i Cirkusrevyen fra 1967 til 1974. Var det hårdt arbejde, var det også her han kulminerede. »Har man sagt C, må man også sige D. Har man sagt Cirkusrevyen, må man også sige Dirch Passer,« skrev Berlingske anmelder henrykt. I de år var revyen simpelthen Cirkus Dirch.

Han var hovedkraften, det var ham, der ene mand kunne lægge teltet ned af grin og som igen kunne få det til at løfte sig i et brøl af latter. Her fejrede han succeser som russisk klovn og med monologer som »Mudderkliren« og »Kulmulen« og som kæmpebaby i hoppegynge.

»Nu er han nået så vidt, at det næsten er umuligt at beskrive ham. Aldrig har han været så overdådig frodig, helt ud i det absurde lysende af genialitet. En verdenskomiker,« skrev Politiken. Dirch Passers garderobe står stadig urørt ude bagved i teltet på Bakken. Ingen af de skuespillere, der har medvirket i cirkusrevyerne siden, har benyttet den. Respekt.

Hvad: Cirkusrevyen
Hvor: Bakken

Glassalen

Vesterbrogade 3
1630 København V

Tæppefald i Tivoli

Foto: Brian Bergmann

Onsdag 3. september 1980 blev Dirch Passers sidste. »Mig, syg? Næh, jeg har det da glimrende,« havde Dirch Passer sagt til pressen dagen inden. Han havde haft et ildebefindende dagen før. I revyen havde Kim Larsen skrevet et nummer til Dirch Passer, som ingen af dem brød sig ret meget om. Larsen, fordi han ikke syntes, teksten var lykkedes, og Passer, fordi nummeret havde udviklet sig til en parodi på Larsen. Berlingskes anmelder morede sig: »Det er som at se Eiffeltårnet spille Rådhustårnet.«

Nummeret hed »Pjækkeland« – og var et skarpt portræt af Danmark som et selvmorderisk slaraffenland. Før aftenens forestilling i Tivolirevyen klokken 19.30 ville han lige stikke hovedet indenfor og berolige publikum. Han bad om mere lys, men der var allerede fuldt blus på scenelyset og i næste øjeblik sank han livløs om i Lily Brobergs arme. Danmarks store komiske geni var ikke længere.

Hvad: Glassalen
Hvor: Tivoli

 

Det mener brugerne..

Dirch passer hund

Dirch passer hund (1952)

og er en udenlandsk film

 

BRAHMS ?

Der er uomtvisteligt at forfatteren Francoise Sagans bog fra 1960 hedder "Holder De af Brahms". - Men forestillingen med Kjeld og Dirch hed " Holder de af Brams, Passer og Petersen"
hvilket skåret ud i pap var en vittighed, idet den kendte skuespillerinde Ingeborg Brams også medvirkede. Desværre blev revyen kun opført en enkelt gang, efter premieren døde Kjeld Petersen i sit hjem af en hjertelammelse.

Jørgen.

 

Til Herdis

Dirch har medvirket i en udenlandsk film som hed Dirch passer hund (1952).

Kilde: http://www.danskefilm.dk/index2.html

 

Dirch Passer Hund

er det ikke rigtigt, at der er en film, der hedder det. jeg mindes en film jeg så i den nu hedengangne Collosseum biograf som vist hed sådan. Biografen lå på Jagtvej 67 eller 69. (en senere berømt adresse.
venlig hilsen
hespet

 

Skriv en kommentar

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register