Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/04/14

Christiansborg Slot

 • Foto: Jeppe Bjørn Vejlø Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Christiansborg blev opført i 1907-28, i nybarokstil, i jernbeton med granitbeklædte facader. Folketinget bruger den sydlige halvdel, og i den nordlige halvdel findes bl.a. De Kongelige Repræsentationslokaler, Statsministeriet og Højesteret.

Slotsholmen er kun en lille ø midt i hjertet af København, men den huser både Christiansborg Slot, Folketinget, Højesteret og flere ministerier.
I slottets nordlige halvdel findes De Kongelige Repræsentationslokaler med Dronningens Håndbibliotek, audienslokalerne, Statsrådssalen, Statsministeriet og Højesteret. Den sydlige halvdel benyttes af Folketinget.

Du har mulighed for at se:

 • Kongelige Repræsentationslokaler og Riddersalen
 • Bjørn Nørgaards gobeliner
 • Ruinerne under Christiansborg Slot

Historie
Christiansborg Slot er det fjerde slot på stedet. Først byggede Absalon Bispeborgen i 1167, og den blev jævnet med jorden i 1369. Så kom Københavns Slot med det berømte Blåtårn. Christian VI rev slottet ned i 1730 og opførte i stedet det første Christiansborg, et pragtfuldt barokslot med kirke og ridebaneanlæg. Det brændte ned i 1794, og kun Ridebaneanlægget blev reddet.

I årene 1803-28 blev det andet Christiansborg Slot opført i tidens strenge nyklassicistiske stil. Så brændte også det ned.

Det nuværende Christiansborg
Det nuværende Christiansborg blev opført i 1907-28, i nybarokstil, i jernbeton med granitbeklædte facader. Mens det første og andet Christiansborg blev opført af enevældskonger, skulle det tredje Christiansborg rejses af folkestyret efter grundlovsændringen i 1849.
Det kan ses på facaden: 750 af landets kommuner leverede granitblokke til sokkelpartiet. Over vinduerne i stueetagen er der anbragt granithoveder, der forestilller nogle af landets fremtrædende mænd gennem tiderne.

Omvisninger:

 • DE KGL. REPRÆSENTATIONSLOKALER og RIDDERSALEN
  Du kan komme på guidet rundvisning, hvor turen går rundt i de Kongelige Repræsentationslokaler og Riddersalen - hvor gobelinerne hænger (ikke adgang når lokalerne bruges til repræsentative formål).
  Det er også muligt selv at gå på opdagelse i Repræsentationslokalerne inden for den almindelig åbningstid - dog forudsat at Kongehuset ikke selv benytter lokalerne. 

 • GOBELINERNE
  Bjørn Nørgaards gobeliner, der blev lavet i forbindelse med Dronning Margrethes 50 års fødselsdag i 1990, kan du se i forbindelse med rundvisninger i de Kgl. Repræsentationslokaler - også som særlige omvisninger i Riddersalen.
 • RUINERNE
  Under det nuværende Christiansborg Slot ligger ruinerne af Biskop Absalons borg og Københavns Slot. Her kan du blandt andet se resterne af den ringmur, der engang omgav borgen, samt en såkaldt holkebrønd. Ruinerne er fra 1100-tallet.
Brugeromtale
Oprettet af: Olene Bergman 3. okt 2013
 

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.