Føj til favoritter Del Send
Byliv | 29/01/13

Byens lys

  • Foto: Gothersgade elværk i København Foto: Gothersgade elværk i København
Gas eller elektricitet? Det var spørgsmålet.

Kiggede man godt efter i den Berlingske avis for 5. marts 1892, kunne man i en notits læse, at »en mindre del af hovedstaden i aften vil kunne præsentere sig elektrisk oplyst«. En teknisk revolution, og forberedelserne havde været lange og besværlige.

Men »i eftermiddags klokken tre var alt i orden på den elektriske lysstation i Gothersgade til at sætte ledningsnettet fra byen i forbindelse med stationen, så den elektriske strøm kunne sendes ud gennem de enkelte ledninger«.

Når avisen kun ofrede nogle få linjer på denne sag, har det sin forklaring. Københavnerne havde nemlig allerede i årevis haft mulighed for at se, hvorledes elektrisk oplysning kunne forvandle nat til dag, og resultatet var der delte meninger om.

Første gang var ved en offentlig demonstration af fænomenet på Christiansborg Slots ridebane tilbage i 1857. Det havde ifølge referatet været en succesfuld folkeforlystelse, og i vinteren 1871 havde skøjteløberforeningen arrangeret fest på Sortedamssøen, der ved den lejlighed var oplyst af en elektrisk buelampe.

Senere tog en enkelt erhvervsvirksomhed elektrisk oplysning i brug, så man kunne arbejde på en ombygning af havnen i de vintermørke timer, og så fulgte store arbejdspladser som B&W, Gammel Carlsberg og Orlogsværftet efter. Men især var det i forlystelseslivet, at fænomenet blev modtaget med begejstring, selv om det her som alle andre steder krævede, at man indrettede sit eget private elektricitetsværk i ejendommen.

Det hypermoderne etablissement National på Vesterbrogade holdt lysfest med både glødelamper og projektører i 1882, og så begyndte også Tivoli og Det Kongelige Teater at eksperimentere med elektricitet. I dansesalonen Figaro længere ude på Vesterbro, var en del af de faste gæster imidlertid ikke begejstrede for det stærke lys.

De drev en slags forretning på stedet og fandt, at det mere afdæmpede gaslys i højere grad animerede til den rette stemning og omsætning. Og kunden har altid ret. Gas eller elektricitet? Det var spørgsmålet.

Læs også: 271 meter gadekunst i Ørestad

Byens første kommunale gasværk var blevet indviet i 1857, og når private initiativtagere i 1880erne fantaserede om elektricitetens sejrgang i fremtiden, kunne mere besindige mennesker trøste sig med, at »man stadig må have for øje, at elektrisk belysning aldrig kan blive billig, og derfor ikke kan træde i stedet for gasbelysning«. Det kunne Julius Thomsen sige med sikkerhed, og han var både verdensberømt og professor. Dog hverken i fysik eller økonomi, men i sprogvidenskab.

Alligevel var der i de år adskillige private initiativtagere, som trodsede sagkundskaben og sendte ansøgninger til kommunen om at få lov til at levere elektricitet til borgerne. Rundt om i byen eksisterede der nemlig efterhånden en del blokanlæg, som leverede strøm til de enkelte husblokke, og nu ville ejerne gerne trække luftledninger, så andre mod betaling også kunne få gavn af elektricitet i ejendommen. En farlig udvikling, som især gasværksbestyrer Howitz stærkt måtte advare imod.

Han anbefalede, at myndighederne sikrede sig med så stærke betingelser, at salg af strøm i givet fald blev en kommunal opgave, og at man begyndte i nærheden af Kongens Nytorv, hvor nogen pønsede på at levere privat strøm til Det Kongelige Teater.

Derfor blev det første kommunale elværk opført på hjørnet af Gothersgade og Adelgade med indvielse i marts 1892. Og det var den begivenhed, som Berlingske omtalte i en note. Forsyningen rakte kun til lokalområdet, og så måtte man i de efterfølgende år bygge elektricitetsværker på Østerbro nær Trianglen og på Vesterbro i det øde område på bagsiden af Tivoli, hvor hospitalet til behandling af offentlige fruentimmers hemmelige sygdomme netop var taget i brug. Et passende naboskab. København var i enhver forstand på vej til at blive en moderne storby.

Skriv en kommentar

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.

Kommentarer