Føj til favoritter Del Send
Byliv | 08/04/09

Byens larm

  • Foto: Colourbox Foto: Colourbox
Når du går i byen, udsætter du ikke bare din økonomi og ædruelighed for potentielle tab, dine ører bliver også bombarderet med lyd. Specielt i nattelivet er lydniveauet skruet op, men hvor farligt er det egentlig for ørerne, at gå en tur ud at more sig i byen? AOK har målt lydniveauet på nogle typiske gå-i-byen steder.

I februar 2008 blev en bekendtgørelse om støjgrænser, specielt møntet på musikbranchen, vedtaget. I bekendtgørelsen påbydes arbejdsgivere at sikre sig, at deres ansatte ikke udsættes for støjbelastninger over 85 decibel (dB). Udsættes man vedvarende for støj på 85 dB, er der ifølge Arbejdstilsynet risiko for varige høreskader, og selv om reglerne er lavet for ansatte, og ikke for hverken publikum eller naboer til for eksempel diskoteker og spillesteder, er de måske en målestok for hvornår almindelige festglade danskere skal passe på deres ører.

Lyden på bar

Bevæbnet med en støjmåler, begiver AOKs udsendte sig ud i byen for at måle lydniveauet på steder, der hver uge fyldes af feststemte mennesker og musik. Det første sted, der er i støjmålerens sigtekorn, er Din Nye Ven i Skt. Peders Stræde.

Din Nye Ven har for nylig været lukningstruet på grund af naboklager over for højt lydniveau, så det er et indlysende sted at starte. Som modtræk mod støjklagerne, har Din Nye Ven startet den akustiske singer-songwriter aften, Klub Sshh. Lydniveauet ændrer sig naturligt fra næsten stilhed til aftenens højeste måling på lidt under 90 dB. Selv om vedvarende støjbelastning på 90 dB, ifølge Arbejdstilsynet, indebærer, at risikoen for alvorlige høreskader er næsten tre gange så høj som ved en støjbelastning på 85 dB, føles denne aften ikke som nogen belastning værre end til en gennemsnitlig familiemiddag, hvor snakken går. De højeste målinger på Din Nye Ven foretages faktisk når musikerne høster deres velfortjente bifald, og ikke mens musikken spiller. Og lydniveauet er næppe noget, der kan genere hverken naboerne eller dine ører.


Lyden på Café

Fredag eftermiddag tager AOKs udsendte på Café Sommersko. De fleste har vel siddet på en café og følt sig overdøvet af det øvrige klientel, samt klirren fra glas og øvrig generel baggrundsstøj, men AOKs måling på Sommersko sætter ikke støjmåleren på nogen hård prøve. Caféen er godt fyldt op uden at være tætpakket, og selv om enkelte lyde skærer igennem den generelle snak ved bordene, ligger lydniveauet jævnt omkring de 65-68 dB.

Højeste måling kommer da en pianist sætter sig ved flyglet og løfter stemningen. Her når måleren kun lejlighedsvis op på 70 dB, så heller ikke ved et ganske almindeligt café besøg er der grund til at finde ørepropperne frem.

Lyden på Klubben

På Rust siger måleren tæt også små 100 dB, hvis man stiller sig forholdsvis tæt på højttalerne. Lydniveauet på de store klubber er generelt højt, hvilket er en naturlig følge af at mange mennesker er samlet, samt at der ofte er flere forskellige lydkilder. Desuden er der sjældent pauser i klubmusikken i modsætning til koncerter, så går man meget på klub bør man måske tage et par pauser fra dansegulvet og de mest lydfyldte lokaler en gang imellem.

Koncertenlyden

Ørepropperne kunne måske findes frem da vi tager til Rockkoncert på Loppen. På scenen står det norske hardrock band Skambankt, og måske kan de tvinge viseren op på et farligt niveau. Koncerten kommer en enkelt gang op på 104 dB, men ligger ellers omkring 100 dB, et lydniveau, som Arbejdstilsynet kun anbefaler, man udsættes for i 15 minutter ad gangen.

Koncerten varer en god time, men musikken er selvfølgelig ikke konstant, og desuden virker Loppens træinteriør, samtidig dæmpende på musikken, som ikke føles ubehageligt høj. Generelt har Københavns spillesteder en fornuftig lydpolitik, samt gode akustiske forhold, så man bliver næppe døv af at gå til en koncert en gang imellem, heller ikke selv om lydniveauet er forholdsvis højt. De fleste spillesteder sælger også ørepropper, som man kan benytte sig af.

Lyden på gaden

Sidste gang støjmåleren kommer op af lommen bliver på Nørreport Station natten til søndag. Der er livlig trafik, masser af mennesker og lyd fra alle kanter. Støjniveauet varierer her meget, men kommer ikke over 80 dB, med mindre en sirene eller en stor lastbil passerer tæt forbi. Og selv her viser måleren ikke tæt på de 137 dB, som er arbejdstilsynets grænse for den såkaldte slagstøj – en kortvarig, høj lyd, men det ville tilnærmelsesvis også svare til at stille sig bag en boeing 747 ved take off. En af de højeste lydmålinger ved en koncert i Danmark er for eksempel Dire Straits i Gentofte i 1992, hvor der blev målt 134 dB.

Konklusionen på AOKs støjeksperiment må være, at du sagtens kan gå ud i nattelivet uden at frygte for din hørelse. Det er generelt ikke farligt at gå til koncert eller på diskotek, men tænk dig alligevel om og benyt eventuelt ørepropper, specielt hvis du går ud ofte.