Føj til favoritter Del Send
Byliv | 21/03/17

Boghandel, restaurant og café: Nyt litteraturhus på vej til København

 • Søren Møller Christensen fra forlaget Vandkunsten er initiativtager til københavns nye litteraturhus. Foto: Thomas Lekfeldt

  Søren Møller Christensen fra forlaget Vandkunsten er initiativtager til københavns nye litteraturhus.

  Foto: Thomas Lekfeldt
 • Akvarel af huset i Nybrogade 28, som skal rumme Litteraturhuset Vandkunsten. Foto: Ikke oplyst

  Akvarel af huset i Nybrogade 28, som skal rumme Litteraturhuset Vandkunsten.

 • Søren Møller Christensen fra forlaget Vandkunsten er initiativtager til københavns nye litteraturhus. Foto: Thomas Lekfeldt

  Søren Møller Christensen fra forlaget Vandkunsten er initiativtager til københavns nye litteraturhus.

  Foto: Thomas Lekfeldt
Lige om lidt får København et nyt litteraturhus efter tysk og norsk forbillede.

De har et i Berlin og i Oslo, og snart får København også et litteraturhus.

I maj måned åbner Litteraturhuset Vandkunsten. Det bliver to etager i hjertet af København, som skal rumme en boghandel, en kombineret restaurant og café  - og danne rammen om litterære og musikalske arrangementer.

»Det bliver et hus, der skal appellere til alle, som har interesse i litteratur, både skønlitteratur og faglitteratur. Og så skal det være et samlingssted, som også føles hjemligt,« siger Claes Benthien, som sammen med Søren Møller Christensen står bag litteraturhuset.

Læs også Nu rykker butikkerne ind i det nye Nordhavn

De er henholdsvis redaktør og forlægger på Forlaget Vandkunsten, som også finansierer projektet, der ikke er offentligt støttet.

Det betyder dog ikke, at boghandlen bliver forbeholdt forlagets litteratur. Slet ikke. Men fokus bliver ikke nødvendigvis det, der rammer bestsellerlisterne.

»Når man går ind i boghandlen, skal man være sikker på, at man kan finde litteratur, som holder et højt niveau, men som også kan være banebrydende, tankevækkende og så meget andet. Det bliver ikke en mainstream-boghandel, så vi kommer ikke til at ligge inde med så mange krimier. Det vil vi overlade til vores kolleger i boghandler rundt omkring i landet,« siger Claes Benthien.

Læs også: Guide: 10 forårsting du ikke må gå glip af i København

Der har tidligere været forsøg med litteraturhuse i København, der ligger flere bogcaféer rundt omkring i byen, og på Nørrebro findes Litteraturhaus i Møllegade. Men noget, der kommer til at adskille det nye litteraturhus fra andre bud, er, ifølge Claes Benthien, at Litteraturhuset Vandkunsten ikke kun har åbent i forbindelse med arrangementer.

Artiklen fortsætter under tegningen af huset:

Akvarel af huset i Nybrogade 28, som skal rumme Litteraturhuset Vandkunsten. Foto: Ikke oplyst

»Det skal være et levende hus. Vi kommer til at have åbent dagligt. Fra tidlig morgen, hvor man kan komme ind og læse sin morgenavis og spise morgenmad, og til om aftenen, hvor man kan komme og spise aftensmad. Samtidig kan man snuse rundt i vores boghandel. På den måde er det tænkt som, jeg vil ikke sige bogcaféernes svar på 7-Eleven, men det bliver et tilgængeligt sted fra morgen til aften,« siger Claes Benthien.

Litteraturhuset Vandkunsten komme til at ligge i Nybrogade 28 i Indre By. Med udsigt til Thorvaldsens Museum og Christiansborg.

Intentionen er europæisk, som Claes Benthien formulerer det:

»Vi har kigget på litteraturhuse i Europa. Vi har skelet til litteraturhuset i Oslo, og så er der Litteraturhaus i Berlin, som lever i bedste velgående.«

»Hos os får man mange oplevelser i én. Det bliver ikke en isoleret oplevelse - nu går jeg i boghandlen eller til et litteraturarrangement. Det er en tendens, man finder overalt i Europa: At man prøver at skabe et miljø omkring noget, som går udover det, der er kernen i det. Det handler for os om at give en lidt større, samlet oplevelse af, hvad litteratur også er.«

Læs også: Højtflyvende top-restaurant lukker

Jakob Vedelsby, formand for Dansk Forfatterforening, kalder det nye litteraturhus for en rigtig god nyhed.

»København har brug for et samlingssted for litteraturen, og jeg er sikker på, at danskerne vil tage godt imod det. Samtidig vil et sådan hus skabe større opmærksomhed om litteraturen og forfatterne – og det kan vi kun være glade for.«

Han fortæller også, at Dansk Forfatterforening i et par år har arbejdet med lignende tanker om at etablere et litteraturens hus i København efter forbillede i de meget udbredte tyske litteraturhuse og litteraturhuset i Oslo.

»Litteraturhuset Vandkunsten har nu overhalet os indenom, og det har jeg det fint med. Initiativet er fremragende og fra Dansk Forfatterforenings side bidrager vi hellere end gerne til at få det nye hus til at sprudle med litteratur og forfattere.«