Føj til favoritter Del Send
Byliv | 24/10/12

Bogforlag stiger i cykelsadlen

  • Foto: Byens Forlag Foto: Byens Forlag
  • Foto: Byens Forlag Foto: Byens Forlag
  12  
Byens Forlag går helt nye veje midt i forlagsbranchens krisetid - landets første rullende bogcafé er på farten i København.

...

Tallene for forlagsbranchen er røde, og der er konstant tale om, at branchen udkonkurreres af billige krimier på supermarkedshylderne og nye, digitale læseoplevelser, som ifølge flere eksperter kommer til at erstatte den traditionelle måde at læse en bog på. Men det synes ikke at skræmme københavnerforlaget, Byens Forlag, fra at tænke utraditionelt.

En ladcykel pimpet med bøger og kaffe triller i skrivende stund rundt i København. På sadlen sidder skiftevis redaktører, forfattere og andre medarbejdere fra Byens Forlag, og de er således med til at sælge forlagets bøger på en alternativ måde.

"Vi synes, det er godt at få bøgerne ud til folk på en anderledes måde, så folk kan møde litteratur på en ny måde og måske blive overrasket," siger Thomas Aagaard Skovmand, som er forlægger og forfatter hos Byens Forlag.

Men det er ikke en nyhed, at Byens Forlag er lidt alternative. Alle medarbejdere på forlaget har nemlig kontorpladser på Byens Bogcafé i Ørestad. Her rejser medarbejderne sig gerne for at brygge en kop kaffe og servere kage til en gæst. Men Thomas Aagaard Skovmand vil gerne gøre bogcafeen endnu mere kendt.

"Ude i Ørestad tænker vi, at vores bogcafé er lidt gemt væk blandt de store, grå betonbygninger," siger han. "Her mangler generelt nogle naturlige mødesteder, hvor der er lidt rart og hyggeligt at være."

Ligesom alle medarbejdere hos forlaget skal kunne lave kaffe til gæsterne på bogcafeen, er det også Thomas Aagaard Skovmands vision, at alle medarbejdere skal køre cyklen. Og selvom deres branche er truet, og det er svært at navigere i den, så er der stadig gnister, som tænder medarbejderne hos Byens Forlag.

"Det er svært og hårdt at sælge bøger, men det er også skide sjovt," siger Thomas Aagaard Skovmand. "Det sjove er ikke kun at lave bøgerne men også at skabe noget liv med dem og vise folk, at en bogoplevelse ikke kun er at sidde alene i sofaen eller i et hjørne at bibliotek."

Lige nu triller cyklen primært rundt i Ørestad. Men forlaget har planer, som inkluderer resten af København.

"Det er bare en begyndelse, at den primært kører i Ørestad," siger Thomas Aagaard Skovmand. "Når det bliver forår, så skal den ud og køre i resten af København. Den skal selvfølgelig også med på Bogforum i Bella Center til november."