Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Blågårds Plads

  • Sankt Hans aften på Blågårds Plads. Foto: Mogens FlindtSankt Hans aften på Blågårds Plads. Foto: Mogens Flindt
Pladsen er 30 x 50 meter lang og belagt med fliser. Mellem pladsen og fortovet står en lav mur i granit med 22 skulpturer. Mange grupper bruger Blågårds Plads som tilholdssted om sommeren, hvor de holder fester og arrangementer.
Balladegårds Plads kaldes den af danskere med bopæl udenfor Djævleøen. De kender kun Blågårds Plads fra Tv's nyhedsudsendelser. Pladsen er i de seneste år blevet berygtet på grund af problemer med unge 2. generations indvandrere.

Men der er mange andre grupper, som bruger Blågårds Plads som tilholdssted om sommeren, hvor de holder fester og arrangementer, der gør det svært for naboerne at få nattero.

Blågårds Plads har fået sit navn efter slottet Blågården, som engang lå her. I 1827 gav Kong Frederik VI en isenkræmmer privilegier til at anlægge et jernstøberi på det som senere blev Blågårds Plads.

De store jernovne spyede sod, røg og kulstøv ud over hele kvarteret, og det fik hurtigt navnet " Den Sorte Firkant".

I 1898 lykkedes det Københavns Kommune at købe pladsen tilbage. Støberiet var sundhedsfarligt for borgerne, og nu skulle der være rekreativt område. " Den Sorte Firkant" var også berygtet for sine huse.

Boligblokkene blev bygget omkring industrialiseringen i forrige århundrede. Det var tæt og meget trist bebyggelse, uden lys, bad og toiletter. Husene blev revet ned i 1960'erne, og erstattet med de røde moderne bygninger, som i dag danner Blågården rundt om Blågårds Plads.

Selve pladsen er 30 x 50 meter lang, og belagt med fliser. Mellem pladsen og fortovet står en lav mur i granit, og her er 22 skulpturer en del af muren. De 22 figurer viser det arbejdende folk, og de er udført af Kai Nielsen i samarbejde med arkitekten Ivar Berntsen, som har udformet pladsen.

Hele pladsen omkranses af to rækker høje parklind, som blev plantet omkring år 1900.

Else Marie Brakchi

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Skriv en anmeldelse

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar. Log ind eller Register

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.