Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 21/10/10

AOK's guide til Carlsberg

  • Foto: Jeppe Bøje Nielsen Foto: Jeppe Bøje Nielsen
163 år er gået siden den første Carlsberg-øl blev brygget på det dengang helt nye bryggeri i Valby. Meget er sket siden, i dag brygges øllet i Fredericia, og Carlsberg-området i Valby lægger grund til flere gallerier, teaterforestillinger, koncerter og pop up-arrangementer. AOK giver dig her en guide til det historiske område.
Det gamle Carlsberg-område i Valby er fyldt med modsætninger.
De gamle og smukke bygninger står side om side med fabriksbyggeri i grå beton, moderne dans gemmer sig i de rå tappehaller og de kedelige garager gemmer på nogle af Danmarks mest anerkendte gallerier. Man går direkte fra de høje metalsiloer, der troner højt til vejrs, ind i J.P. Jacobsens smukke og frodige have, der står i dyb kontrast til resten af det industriprægede område.

De seneste måneder er flere ting åbnet på Carlsberggrunden. En restaurant, en aktivitetshal og en ny plads til leg og sport er blomstret op. Men selvom nye ting og steder spirer op på den gamle bryggerigrund, er det småt med mennesker denne efterårskolde eftermiddag, hvor AOKs udsendte er taget på sightseeing. Et par løbere tester løbeskoene, og en håndfuld barnevogne bliver da også luftet på de brostensbelagte veje. Men menneskemylder er det langt fra.

Et sted er der dog liv. På den nye rå Boble Plads, der ligger klods op og ned af den gamle og meget smukke og idylliske have, høres glade stemmer på lang afstand. Her bliver der øvet Parkour, hoppet op og ned fra de stablede træstolper, svinget i metalbøjler, stået på skateboard og cyklet på de små BMX-cykler.
 
En af de første der flyttede ind i bryggeriets gamle bygninger, var galleriejer Nils Stærk med sit galleri Nils Stærk. Han flyttede ind for et år siden, og er især glad for midlertidigheden, der findes på området.
 »Det er jo alment kendt, at der endnu ikke er sat gang i de store projekter på grund af økonomien
og krisen, men det giver plads til gode temporære ­pro­jekter.«

Og går man en tur på Carlsberg-grunden, finder man da også lidt for enhver smag. Kunsten på gallerierne i de gamle garager, dansen i Dansehallerne, de skiftende udstillinger og installationer i TAPerne, hvinende dæk på gokartbanen, og lege- og udfoldelsesområder for børn og unge. Dertil skal lægges et væld af engangsarrangementer som koncerter, racerløb og fester.

Og selvom Carlsbergbyen ikke havde mange besøgende denne råkolde eftermiddag, kom de om aftenen, da Carlsberg lagde gulv og asfalt til en stor fest arrangeret af Distortion. For det er det, Carlsberg kan. De kan veksle mellem faste arrangementer og korte, pludselige events, der forsvinder lige så hurtigt som de opstod. 

Læs også: Tre involverede i opbygningen af Carlsberg Byen

Nils Stærk

Ny Carlsberg Vej 68
1760 København V

Gallerierne (Garagerne opført i 1970-71)

Carlsbergs gamle garager er i dag gallerier, og Nicolai Wallner og Nils Stærk er begge nogle af de få udvalgte galleriejere, der bliver inviteret med på de store internationale messer. Udover de to gallerier ligger også det kunstnerdrevede udstillingssted IMO og udstillingsstedet for Kunstakademiets Billedkunstskoler. Læs mere om Garagegallerierne

GoRacing

Pasteursvej 55
1778 København V

Gokart (Distributionscenter opført i 1998)

Foto: Jeppe Bøje Nielsen

På gokartbanen kan enhver dreng få udlevet sine motordrømme. GoRacing tager både imod firmafester, børnefødselsdage, dates og folk der bare skal have udlevet en lille fartdjævel.

Ny Tap

Pasteursvej 46
1778 København V

Ny TAP (Tappehal opført i 1952-55)

Oprindeligt kunne godsvogne køre ind til Station Hof, der lå i Ny Tap, for at få pålæsset øl. I dag er Ny TAP rum for skiftende installationer, udstillinger og lejemål. Lige nu kan man se Kunstnernes Efterårsudstilling, der i år fejrer sit 110 års jubilæum. KE tæller blandt sine tidligere debutanter Asger Jorn, Richard Mortensen og Bjørn Nørgaard. Dette års udstilling kan ses frem til den 14. november. Læs mere om Kunstnernes Efterårsudstilling 2010

DANSEhallerne

Pasteursvej 20
1799 København V

Dansehallerne (Tap E opført 1922-27)

Foto: Søren Meisner

I den fredede bygning TAP E holder Dansehallerne til, og det er Nordeuropas største center for moderne dans. Offentligheden kan nyde dansk og international dansekunst på dansescenerne Store Carl og Lille Carl, og nysgerrige kan få svar på alt om dans i Danseinformationscenteret.

Læs mere om Dansehallerne

Boblehallen

Pasteursvej 10
1778 København V

Boble Plads

Foto: Jeppe Bøje Nielsen
I starten af oktober åbnede den nye asfalterede Boble Plads, der giver plads til leg og bevægelse. Her er boldmur, optegnede felter på asfalten, grill, trin og bøjler til parkour, og om aftenen vil pladsen være fuldt oplyst. Som nabo til Boble Plads ligger Boblehallen, hvor børn og unge i nærmeste fremtid kan dyrke forskellige boldspil, bmx-cykling og andet under et tag, 24 timer i døgnet.

TAP1

Ny Carlsbergvej 91
1760 København V

TAP1 (Tappehal fra 1984)

Tap1 Foto: Tap1
Prominente navne som Kent, David Guetta og Thomas Helmig, har alle givet koncert i TAP1, der også har lagt halt til så forskellige ting som Zulu Awards og Dansk Industris årsmøde. Tidligere har der været afholdt chokolade-, whisky- og (selvfølgelig, fristes man til at sige) ølmesser, og om hjørnet venter en stor koncert med Kashmir, der spiller den 6. november. Lige nu spiller teatergruppen Mastodonterne »Skønheden og Udyret« på en scene i den gamle tappehal, og stykket kan ses indtil den 24. oktober. Læs mere om Tap1

Café Elefanten

Pasteursvej 20
1778 København V

Elefanten (Tap E / Mineralvandsfabrik opført 1922-27)

Foto: Nynne Hein Møller

Caféen Elefanten åbnede i august, og ligger i Dansehallernes foyer. Her serveres der både traditionel cafémad som brunch, sandwich og salater samt 3-retters teatermenuer, der kan nydes inden man sætter sig ind til en aftenforestilling.
Læs mere om Café Elefanten

J.C. Jacobsens have (påbegyndt 1848)

Foto: PR Nana Reimers
Haveanlægget er anlagt efter engelsk forbillede og blev tegnet efter J.C. Jacobsens egne ideer. J.C. Jacobsen indforskrev løbende sjældne planter og træer, han havde set på sine rejser til udlandet, og i 1858 tilføjedes Vinterhaven. Det er først for nyligt at den smukke have er blevet åbnet for offentligheden.

Carlsberg - Elefantporten

Ny Carlsberg Vej 100
1760 København V

Elefantporten (Opført i 1901)

De fleste kender Carlsbergs berømte elefanter, og porten er i dag fredet. De to elefanters dækner viser Ny Carlsbergs varemærke og initialerne på Carl Jacobsens fire børn, Theodora, Vagn, Helge og Paula. Over porten er der med guld skrevet »Laboremus pro patria«, der betyder »Lad os arbejde for fædrelandet«.

Visit Carlsberg (Bryggerigården grundlagt i 1847)

Foto: Brian Bergmann
Det 10.000 m2 store oplevelsescenter er placeret i det originale Carlsberg Bryggeri grundlagt af J.C. Jacobsen. Turen gennem udstillingen foregår på egen hånd, og der er mulighed for at se de gamle dampmaskiner, kælderen eller det gamle bryghus, hvor der blev brygget øl fra 1847-1906. Turen går også gennem hestestalden, hvor du kan komme helt tæt på de store jyske bryggerheste. Læs mere om Carlsberg Besøgscenter

 

Skriv en kommentar