Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/11/07

Amaliehaven

  • Amaliehaven Foto: Bjarke ØrstedAmaliehaven Foto: Bjarke Ørsted
Amaliehaven er Københavns nyeste park, der blev færdig i 1983. Den ligger lige under Margethe II's vinduer og ti skridt fra vandet. Kommer man fra Amalienborg Slot, er det en flot oplevelse at gå ind mellem søjlerne af kobber og rundt om springvandet.
Lige under Margethe II's vinduer, og ti skridt fra vandet. Her ligger Amaliehaven, Københavns nyeste park. Den blev færdig i 1983, og kommer man fra Amalienborg Slot eller Toldbodgade, er det er flot oplevelse at gå ind mellem søjlerne af kobber og rundt om springvandet. Så er der frit udsyn til havnen og pladsen, hvor håbefulde danskere engang gik ombord på store dampere, der på sejladsen over Atlanten forvandlede dem til emmigranter i Amerika.

Den monumentale stil i parken virker fremmed i forhold til byens øvrige parker, og kan forklares med, at Amaliehaven er udformet af den belgiske havearkitekt Jean Delogne. Han blev hyret til opgaven af Mærsk Mc-Kinney Møller, som har betalt for anlægget, der var en gave til det danske folk. Skibsrederens gave vakte i sin tid stor vrede hos nogle af modtagerne. BZ`ere og andre gik i protestmarch gennem byen, og klatrede op på muren hvor de holdt brandtaler lige under Dronning Margrethes vinduer. En park bygget af en udenlandsk arkitekt, financieret af Danmarks rigeste kapitalist, og placeret i fedterøvafstand fra Margrethes soveværelsesvindue. Det var for stor en provokation, som man også kunne læse det i avisernes brevkasser.

I dag er Amaliehaven meget populær, både hos turister, gæster og byens borgere.

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.