Omtale
Føj til favoritter Del Send
Byliv | 15/10/07

Amagertorv

  • Foto: Brian Bergmann Foto: Brian Bergmann
Der er bevægelse på Amagertorv året rundt, en evig hvirvlstrøm af folk går forbi Storkespringvandet, mens musikanter og tryllekunstnere opræder på torvet. Flere af husene omkring torvet er fredede, bl.a. en række velbevarede renæssancehuse.
Træd ud på denne plads og nyd det europæiske vingesus. Der sker altid noget omkring fuglene i Storkespringvandet. De er i øvrigt ikke storke, men hejrer.

Der er bevægelse på Amagertorv året rundt, en evig hvirvlstrøm af folk som kommer forbi på vej gennem Østergade, Købmagergade eller Højbro Plads. Mange stopper på Amagertorv, hvor amagerbønderne indtil 1868 solgte deres varer, og hvor du i dag kan møde musikanter, tryllekunstnere og andre gøglere. Om sommeren slår folk sig ned omkring springvandet. Der er også dem, som foretrækker den mere civiliserede løsning og går ind på Cafe Norden eller Cafe Europa, hvor de for en kop kaffe får første parket til studiet af menneskenes sære gøren og laden på Amagertorv.

Flere af husene omkring torvet er fredede, læg især mærke til de velbevarede renæssancehuse. Før 1962 drønede folk på scootere og i biler hen over Amagertorv. Så blev torvet delvist lukket for trafik, og i flere år var der taxa-holdeplads. Senere var der en rodet blanding af boder, cafeer og buske som skulle camouflere nedgangen til toiletterne foran springvandet.

I 1993 kom så den helt store renovering. Det var en række af butikkerne omkring torvet, som tog initiativ til fornyelsen af pladsen, og de har også bidraget økonomisk til realiseringen. Amagertorv var engang hippiernes faste holdeplads, og det blev meget passende den gamle provo-kunster Bjørn Nørgård, som skulle udsmykke Amagertorv. Belægningen på pladsen er i dag et fornemt mønster i granit, sat sammen af femkanter i farverne rosa, gul, sort og grå.

 

Else Marie Brakchi

Hjælp os med at holde AOK opdateret. Send os en mail, hvis du oplever, at et af de steder, vi skriver om, ikke eksisterer længere, har skiftet navn eller hvis der er andet, som ikke stemmer. Vi sætter stor pris på din hjælp.

Se steder i nærheden...

Javascript is required to view this map.
Kort

Bemærk venligst at kommentarer ældre end 365 dage vil blive fjernet fra sitet.