Føj til favoritter Del Send
Byliv | 21/10/16

5,4 mio. skal forvandle Saxogade til social shoppinggade

 • Snart får Café Sonja i Saxogade selskab af tre nye socialøkonomiske virksomheder. Foto: Jan Jørgensen

  Snart får Café Sonja i Saxogade selskab af tre nye socialøkonomiske virksomheder.

  Foto: Jan Jørgensen
 • De tre nye socialøkonomiske butikker ligger i enden af Saxogade ved Litauens Plads og begynder at slå dørene op i december. Foto: Anja Kure

  De tre nye socialøkonomiske butikker ligger i enden af Saxogade ved Litauens Plads og begynder at slå dørene op i december.

  Foto: Anja Kure
  12  
Settlementet har netop modtaget 5,4 mio. kroner fra Tuborgfondet, og pengene skal bruges på at opgradere Saxogade på Vesterbro til version 2.0. En social handelsgade.

Saxogade på Vesterbro i København står over for en spændende fremtid, og om få måneder vil tre nye virksomheder være skudt op i enden ved Litauens Plads.

De Grønne Fingre, Fredes Woodshop og Normas Corner.

Virksomhederne er socialøkonomiske og skal tjene penge på almindelige markedsvilkår, men bruge overskuddet til at kreere jobs og praktikpladser til borgere med misbrugs- eller hjemløsebaggrund, som er faldet igennem velfærdssamfundets tilbud.

Se også: Frederiksberg har fået ny og fin lingeributik

Projektets idémager er den 105 år gamle erhvervsdrivende fond Settlementet, og forretningsplanen kan føres ud i livet, fordi Tuborgfondet, som støtter frivillige ildsjæle og bygger bro mellem mennesker, tror på idéen og har foræret knap 5,4 mio. kr. til formålet.

»Tuborgfondet har gjort det muligt at virkeliggøre vores vision om en anderledes handelsgade, som både har en social- og en økonomisk bundlinje. Tidligere har vi været sociale både foran og bag disken, men med den her revitalisering erkender vi, at kunderne er en ny målgruppe, og at vi ikke længere skal være sociale på begge sider af kasseapparatet. Vi er nødt til også at være kommercielle, for at projektet kan løbe rundt,« siger Margrethe Wivel, Settlementets forstander.

Dermed bryder Settlementet og de tre socialøkonomiske virksomheder med forestillingen om, at kunderne vender tilbage for at svinge dankortet af et godt hjerte.

Se også: Superkilen vinder stor designpris

»Kunderne kommer ikke igen, fordi de har ondt af nogle, eller fordi de ser vores borgere som ofre. Kunderne kommer igen, fordi de får god kvalitet, lækkert design og noget for pengene. Det er handel på lige fod med al mulig anden handel, og vi kommer til at lave det, vores kunder efterspørger,« siger Margrethe Wivel.

De nye virksomheder bliver henholdsvis en gartneri- og altanbutik, et trykkeri og træværksted med istandsættelse af genbrugsmøbler og et showroom, hvor planter og møbler vil blive fremvist.

Fredes Woodshop og Normas Corner er i øvrigt opkaldt efter Sonja fra Saxogades forældre, og på den måde bindes der en sløjfe på referencerne til børne-tv-serien fra 1968, fordi hele Sonjas familie nu bliver at finde i Saxogade. Den huser nemlig allerede Sonjas Café og børnetøjsbutikken Heidi & Bjarne, Sonjas søskende.

Margrethe Wivel er ikke i tvivl om, at de tre nye virksomheder vil betyde en masse for Saxogade og for de københavnere, som lægger vejen forbi.

»​Det bliver for fedt. En ny Jægersborggade eller Værnedamsvej og så en social én af slagsen, hvor man kan få mange behov stillet. Købe en kaffe og sætte sig i solen, få et brød med hjem til middagen, overstå et gaveindkøb og samtidig falde for et møbel, man kan ønske sig i fødselsdagsgave. Det bliver en mere færdig Saxogade,« siger Margrethe Wivel.