Føj til favoritter Del Send
Byliv | 21/01/13

271 meter gadekunst i Ørestad

  • Foto: Hyuro Foto: Hyuro
Den spanske gadekunstner Hyuro går til maj igang med at forvandle muren langs Ørestads Boulevard ved Bella Center til det længste stykke sammenhængende gadekunst i Danmark.

...

140 kunstnere fra Sydamerika, USA, Mellemøsten, Asien, Rusland og hele Europa har deltaget i konkurrencen om at få lov at skabe Danmarks længste stykke sammenhængende gadekunst i Danmark, nemlig på muren langs Ørestads Boulevard ved Bella Center.

Konkurrencen var udskrevet af Københavns Kommune i samarbejde med ArtRebels’ kreative kommunikationsbureau Rebel Agency. Og det blev den anerkendte spanske gadekunstner Hyuro, der blev udvalgt til opgaven med sit kunstværk ’In/between’ - en kronhjort, der som en tegneserie fra billede til billede bevæger sig fra lyset ind i et sort mørke. Hyuro begynder sit arbejde på muren i begyndelsen af maj.

»Jeg er meget beæret over at blive valgt ud af så mange talentfulde kunstnere og spændende projekter. Jeg er virkelig begejstret for denne mulighed for at udtrykke og dele min kunstneriske vision med mennesker i København. Jeg ser gadekunst som en interessant måde at indgå i dialog med byen på, og jeg glæder mig meget til at starte på dette projekt,« siger hun.

Kunstværk i Ørestad

Ørestads beboere havde en finger med i spillet i udvælgelsen. Mia Ellgaard fra Grundejerforening Ørestad City sad i juryen, og hun var overvældet over den store indsats, kunstnere fra hele verden havde lagt i deres fortolkning af væggen.

»Beboerne fra nabolaget i Ørestad kan se frem til et kunstværk, som er en fryd for øjet samtidigt med at det udfordrer beskueren til at gå på opdagelse i værket,« siger Mia Ellgaard.

Københavns Kommunes kultur- og fritidsborgmester Pia Allerslev (V) er også glad for juryens afgørelse:

»Jeg synes, det er et fantastisk godt valg juryen har truffet. Hyuros kunstværk er smukt, enkelt og meget stemningsfuldt. Jeg er glad for, at vi får et kunstværk, der beskriver Ørestads unikke kombination af natur og moderne arkitektur. Måske kan det ligefrem udvikle sig til et vartegn for bydelen,« siger Pia Allerslev (V).

En kronhjort

Juryen valgte Hyuro »på grund af hendes evne til at skabe et poetisk, unikt og smukt kunstværk, som udnytter væggens længde til at skabe en sammenhængende bevægelse. Hyuro fortæller en historie, der passer til miljøet i Ørestaden: En kronhjort, der bevæger sig fra lys ind i det ukendte bidrager til et øjebliks undren og meditation i hverdagen for forbipasserende i bil, metro og cykel.«

Foruden Mia Ellgaard bestod juryen af Københavns stadsarkitekt, Tina Saaby; grundlægger og ejer af Gallery V1 samt medlem af Statens Kunstråd, Jesper Elg; gadekunstneren CLEAN; forfatter og redaktør på ’Dansk Gadekunst’, Lasse Korsemann Horne; Peter Larsson fra By & Havn, samt en repræsentant fra Københavns Billedkunstudvalg.

Som en del af prisen vinder Hyuro 100.000 kroner, et gratis ophold i København i den måned, værket udføres, alle nødvendige materialer og økonomisk tilskud til assistenter. Københavns Kommune står bag finansieringen, Rebel Agency står for markedsføringen og organiseringen af konkurrencen og hjælper til i implementeringen af værket.