Føj til favoritter Del Send
Annonce | 03/10/17

Søhelten Tordenskjold genopstår i efterårsferien

  • Foto: Ikke oplyst Foto:
I efterårsferien bliver Tordenskjold og Københavns gamle krigshavn bragt til live, når Tøjhusmuseet indhyller havnen i røg fra kanonslag, sømænd, soldater og eksotiske varer fra de syv have.

Vi skruer tiden præcis 300 år tilbage – året er 1717.

Tordenskjolds soldater er rykket ind på Tøjhusmuseet. De småslumrer, hælder brusende øl i sig, og de gør klar til kamp. I Christian 4.s våbenhus er der bataljeopvisninger, børneaktiviteter og storslåede, historiske skibe i hele efterårsferien.

Er det ikke kanonladningsteknikken, som skal finpudses, er der også noget for landkrabberne, der ikke står til søs. Tøjhusgården er nemlig forvandlet til en vaskeægte markedsplads fra 1700-tallet, der byder på eksotiske varer fra de syv have.

Ikke kun for børn

Bevares, børnene kommer i lære som Tordenskjolds soldater. De skal lade en kanon og lyve sig til en adelstitel. Men mens ungerne arbejder hårdt, kan forældre og bedsteforældre blive klogere på historien.

I Tordenskjolds tid lagde krigsskibene til ved Christian 4.s våbenhus, Tøjhuset, for at blive ladet med ammunition og proviant. Det, der i dag er Bibliotekshaven, var dengang kajplads for de store skibe med alt, hvad der hører til af spændende københavnerhistorie.

Vil man selv have vand under fødderne, er det foredragene på de historiske fregatter, der trækker. Under arrangementet lægger tre historiske skibe til ved Søren Kierkegaards Plads, og byder gæsterne ombord.

Et søslag med røg og buldrende kanoner

Den historiske fregat Shtandart får en af hovedrollerne torsdag og fredag aften. Den 19. og 20. oktober byder skuespillet Legenden om Tordenskjold først på historiske uniformer, vrinskende heste og buldrende kanoner, mens Tordenskjold og hans ærkefjende Norcross giver alt, hvad de har i fægtekampene.

Det hele kulminerer i et brag af et søslag – ja, brag. Under Tordenskjolds kommando bliver der skudt bredsider af, når et spektakulært søslag anno 1717 bliver genskabt i Københavns Havn.

»Vi er glade for at få den her store produktion om Tordenskjold til København. Samtidig er festivalen med til at synliggøre den historiske krigshavn, som er glemt i bylandskabet i dag,« fortæller projektleder Maj Laasholdt.

Læs mere på toejhusmuseet.dk

Hvad: Tordenskioldsdage på Tøjhusmuseet
Hvor: Tøjhusmuseet, Tøjhusgade 3, 1220 København
Hvornår: 15.-22. Oktober, (skuespil og søslag 19. og 20. oktober)
Hvor meget: Børn 4-17 år: 75 kr. Voksne 125 kr. Vil man udover adgang til marked og aktiviteterne sikre sig plads til skuespillet samt siddeplads og udsyn til søslaget den 19. og 20. oktober koster det 75 kr. ekstra.