Føj til favoritter Del Send
Annonce | 22/06/17

Sådan har du garanteret aldrig set film før

  • Foto: Ikke oplyst Foto:
  • Foto: Frej Rosenstjerne Foto: Frej Rosenstjerne
  12  
En filmaften på Cinemateket er andet og mere end en tur i biografen. Det er en helhedsoplevelse, hvor film og unikke oplevelser går hånd i hånd. Hvor drinken passer til filmen, og hvor filmen passer til den efterfølgende debat. Helhedsoplevelser, specielt sammensat for at gøre biografturen ekstra spændende og berigende.

Af Klaus Thodsen

Kammusling. Det er en meget vigtig del af aftenens temamiddag, der står klar på bordet foran mig. Jeg smager på den, sludrer et par ord med min fotograf, og ser mig omkring i Cinematekets restaurant, Sult. Omkring os sidder en god blanding af de stedkendte stamgæster og turister på forlænget weekend. Vi er denne torsdag aften taget til ’Film, tapas & cocktails’ på Cinemateket, hvor det ikke bare er Tim Burton-filmen Big Fish, der er på plakaten, men også tapas og cocktails, specielt udvalgt til at akkompagnere filmen.

»Rigtig mange mennesker søger den ekstra gode oplevelse, hvor man ikke bare tager en tur i biffen, men gerne vil være en del af noget særligt. Den lidt eksklusive følelse man får, når man kombinerer filmen med en god middag eller en god debat, den er der mange, der søger,« siger oplevelsesekspert Laila Pawlak.

En aften med kvalitet

Netop helhedsoplevelsen er en del af tanken bag mange af de arrangementer, man kan opleve i Cinemateket, hvor filmene gerne følges op af debatter og levende musik, eller – som det er tilfældet denne aften - sættes i gang med mad, der passer til filmens tema.

»Vi vil gerne skabe helhedsoplevelser for publikum. Man kan komme herind med sin kæreste, sine venner og familie og nyde en hyggelig aften sammen,« siger Ditte Maria Lund, leder af Copenhagen Fashion Film, der er medarrangør af Film, tapas & cocktails-aftenerne.


Programredaktør fra Cinemateket Rasmus Brendstrup fortæller om aftenens film; Tim Burtons "Big Fish", med bl.a. Ewan McGregor og Jessica Lange. Arrangement er bare ét af Cinamatekets tiltag om at skabe helhedsoplevelser, der giver publikum en ny og anderledes måde at se film på. Denne aften er det film med drinks og tapas. Foto: Frej Rosenstjerne

Konceptet var oprindeligt et forsøg, som skulle køre over en 3-4 måneder, men da efterspørgslen og interessen for arrangementerne viste sig at være til andet og mere, har man valgt at gøre arrangementet til en fast del af Cinematekets program. Man har set et stort marked for gæster, der søger noget andet end den klassiske Blockbuster, popcorn og sodavand.

Gode film, god mad og gode drinks
Cinemateket har til huse på Gothersgade midt i København, og Film, tapas & cocktails-aftenerne er et månedligt tilbagevendende arrangement afholdt i samarbejde med Copenhagen Fashion Film. Tidligere er der blevet vist film som The Grand Budapest Hotel, Wild Tales og Brooklyn.

    Næste Film, tapas & cocktails-aften er torsdag den 24. august med Wes Andersons The Darjeeling Limited.
Følg med her

Efterspørgslen på oplevelser gennemgår ifølge Laila Pawlak en stor udvikling i disse år. Skønt vi stadig tager til koncerter og i biografen, som vi plejer, så er der mange steder netop fokus på at give folk den lille smule ekstra, der gør aftenen til noget særligt. Og det tiltrækker mange mennesker, at de bliver en del af en oplevelse,

»Det er en måde at gøre oplevelsen mere unik og mere indbydende. At man kan overvære en skarp debat om et spændende emne, stille spørgsmål til forfatteren eller opleve præcis den middag, de spiser i din yndlingsfilm. Det intensiverer oplevelsen. Enhver kan se filmen eller høre musikken, men ikke alle får nødvendigvis den fulde og unikke oplevelse,« siger Laila Pawlak.

Fortællinger og filmnørderi

Da middagen er indtaget og drinksglasset står tomt tilbage, begiver vi os ind i salen. Foran lærredet står aftenens filmvært, programredaktør på Cinemateket, Rasmus Brendstrup. Aftenens film Big Fish, der handler om instruktøren Tim Burtons historiefortællende og storlyvende far, hører ikke til hans mest berømte. Men efter at vi har hørt historien bag filmen, og er blevet sat ind i Burtons tanker og formål med visse scener og roller, glæder man sig endnu mere til at se den.


Film og drinks er blot et af de nye koncepter man har fundet på i Cinemateket. Publikum får både mad, drinks og film i en samlet pakke. Foto: Frej Rosenstjerne

»Det hører med til den gode oplevelse, at man som gæst bliver taget lidt i hånden. Vi fortæller altid om aftenens film, fordi det er en interessant del af helheden, at man kender lidt til f.eks. instruktørens tanker og idé med filmen. Vi oplever, at mange gerne vil vide mere om filmen, end det man kan se på lærredet, og det passer perfekt med hele vores koncept.« siger Ditte Maria Lund.

I det hele taget har man på Cinemateket stort fokus på koncepter, der giver publikum en alternativ filmoplevelse. Ofte kommer kendte instruktører og taler om deres film – for nyligt lagde Jørgen Leth vejen forbi i anledning af sin 80 års fødselsdag. Derudover kan nævnes sing-along-aftener til kendte musicals, fredagsbarer med musikfilm og stumfilm med live-musik

»Vores verden flyder over med underholdning og muligheder, så når vi skal ud og opleve noget, så vil vi gerne have en oplevelse, vi ikke kan få andre steder. Vi vil gerne have en oplevelse, der er helt særlig,« siger Laila Pawlak.

Arrangementer for enhver smag
Cinemateket byder hver måned på mere end 30 forskellige arrangementer med både debat, musik og foredrag med afsæt i film. I løbet af året danner Cinemateket ramme om alt fra CPH:DOXx og børnefilm til tematiseringer over fx instruktører, filmhistoriske perioder og genrer eller geografisk eller kulturel oprindelse.
    Derudover arrangeres der hver august Cinemateket Open Air, hvor der vises gratis film på storskærm i Kongens Have. I år kan du opleve filmene Blue Velvet og Saturday Night Fever.

Find flere arrangementer her