Føj til favoritter Del Send
Annonce | 15/11/17

Filmleg for hele familien

  • Foto: Jørgen True Foto: Jørgen True
Cinematekets område “Leg med film” er ikke kun for børn. Hele familien - og altså også de voksne - bliver udfordret og underholdt, og alle får lov til at prøve, hvordan det er at arbejde bag lærredet.

En motorcykel kommer kørende ind i et pizzaria, og to mariehøns i selskab med en tiger flyver ind fra højre.

»Ja, det er måske lidt fjollet, men også ret sjovt,« slår Rose på 9 år fast om den lille tegnefilm, også kaldet animationsfilm, som hun netop selv har lavet.

Hun rykker sin tiger-figur et lillebitte stykke, og klik! Computeren tager et billede. Det gentages igen og igen. Teknikken hedder stop-motion, og Roses film bliver ikke mange sekunder lang. Til gengæld har den givet et perfekt indblik i, hvordan man laver en gammeldags tegnefilm, og hvor sjovt, men også tidskrævende, det er.

Familieleg med film

På nederste etage i Cinematekets området “Leg med Film”  er Rose sammen med andre børn og nysgerrige voksne ved at prøve sig selv af som manuskriptforfatter, instruktør, skuespiller, fotograf, animator, klipper og lyddesigner.

»Leg med film-området bliver tit omtalt som en sted for børn. Men i virkeligheden er der også meget for voksne, og det kan måske bedre betegnes som et familieområde,« fortæller Marie, der som en af Cinematekets guider, der tager imod i “Leg med film”-området.

Her hjælper hun besøgende med hurtigt at komme i gang med en af de forskellige stationer, man kan gøre brug af. Det betyder blandt andet en introduktion til, hvordan man betjener computerne, og hvordan man forbereder sig, når man skal lave en stop motion-tegnefilm, optage en scene med dialog, klippe sin film eller benytte sig af en af Leg med films andre tilbud.

»Vi har noget både for både store og små. For de voksne er prisbelønnede computerspil, og en quiz, der sender far og mor tilbage til deres barndom - eller endnu længere endnu. For de større børn er der udfordringer som at lave en stop motion-film eller planlægge og klippe et lille stykke spillefilm. Og for de små, ja, så er der bare masser af udklædningstøj og en gammel bil, man kan tumle i,« siger guiden Marie

På søndagstur i Cinemateket

Den gamle Morris Mascot, som befinder sig midt lokalet, er ombygget som kulisse og ganske rigtig det store trækplaster. Her kan man optage en biljagt eller en dejlig søndagstur på Strandvejen - og så selv komponere den dialog, som skal udspille inde i bilen. Bagefter kan man klippe filmen og lægge effekter og lyd på.

»Det er bestemt ikke kun børn,  der synes det er sjovt. Vi har faktisk ret mange polterabender, der kommer og laver en sjov film med bruden eller brudgommen i centrum eller en stop-motion film med et skørt billede af dagens hovedperson,« fortæller Marie.

Millimeter for millimeter er mariehønsene og tigeren nu fløjet ind og lander på pizzariaets disk.

»Nå, tror du ikke, det er godt nu?« spørger Marie Rose, som meget fokuseret har siddet med sin lille film længe. Hurtigt er fordybelsen brudt.

»Jo, det er det. Og nu skal jeg også ud at køre i bilen på strandvejen med mine venner,« siger Rose og forsvinder over i udklædningshjørnet for at finde et passende kostume.